NYHETER 2025-03-20 KL. 09:13

Befolkningen i Vallentuna ökade – men byggtakten bromsar in

Av Anneli Leijel

I en tid då många kommuner ser sin befolkning minska, gick Vallentuna mot strömmen – om än med små steg. Med en blygsam ökning på 43 personer fortsätter kommunen att växa, men samtidigt minskar byggtakten.

Befolkningen i Vallentuna ökade – men byggtakten bromsar in
NYTT. Tillväxten har avstannat och byggtakten har saktat in. Men visst är ändå nya obostadsområden på gång. Foto: Roffe Andersson

– Sett över en längre period ser vi ett fortsatt stort intresse hos byggaktörer av att etablera sig i Vallentuna, även om takten i bostadsbyggandet är lite lägre just nu, säger kommundirektör Annika Hellberg.

Enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, ökar Sveriges befolkning långsamt.

Det har aldrig fötts så få barn i Sverige som i dag. Enligt SCB får man gå tillbaka till 1749 för att hitta ett lika lågt födelsetal. Invandringen är också på en låg nivå vilket gör att befolkningen minskar i många kommuner. Både på kort och på lång sikt är en mindre befolkningsökning något som påverkar kommunerna. Ett exempel är att när barnkullarna minskar kan förskolor och skolor behöva stänga. Och när allt färre ska försörja allt fler, påverkar det ekonomin.

I Vallentuna ökade befolkningen ifjol med endast 43 personer. Det föddes 299 barn och 231 människor avled. Födelseöverskottet var således 68 personer.

Marie Wallin är tillförordnad ekonomichef i Vallentuna. Hon berättar att kommunen faktiskt räknat med en något minskad befolkning 2024, cirka 150 personer, men så blev det inte.

– Det var 172 ukrainare som bott i kommunen tillfälligt som nu valde att skriva sig hos oss. Det var framför allt det som bidrog till befolkningsökningen förra året, berättar Marie Wallin.

Bra ekonomiskt år

Enligt Wallin har kommunen en bra koll på hur befolkningsutvecklingen väntas bli de närmsta åren. Till exempel att andelen äldre ökar, medan befolkningen minskar i de yngsta grupperna. Den befolkningsprognos som kommunen gör varje år sträcker sig tio år framåt och revideras, bland annat utifrån befolkningsstatistiken.

När inflyttningen minskar skulle det kunna påverka en kommuns ekonomi, men i det läget är inte Vallentuna.

När det gäller Vallentuna kommuns ekonomi säger Marie Wallin:

– Bokslutet för 2024 är snart klart. Vi har sedan flera år ett bra resultat och det ser fortsatt bra ut.

Johan Skog (M) kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna säger att han inte är orolig för Vallentunas utveckling på sikt, även om kommunen ökar med få invånare och det byggs lite färre bostäder just nu.

– Vi befinner oss i en lågkonjunktur och vi har lite färre byggstarter än vi räknat med. Men intresset för att ta fram detaljplaner och för att bygga i Vallentuna är fortfarande stort. Vi kommer att leva upp till våra åtaganden i Sverigeförhandlingen, säger Johan Skog.

Ingen skattehöjning

I Sverigeförhandlingen har Vallentuna som en av flera kommuner åtagit sig att bygga bostäder, mot att staten och regionen går in och medfinansierar utbyggnaden av Roslagsbanan till Stockholms city. Någon höjning av kommunalskatten kommer det inte heller att bli.

– Nej, det blir inga skattehöjningar. Vallentuna har gjort väldigt goda resultat de senaste åren. Vi amorterar också av alla lån vi har så att vi blir lånefria och inte ligger kommande generationer till last, säger Johan Skog.

Kommundirektör Annika Hellberg ser ett fortsatt intresse både för att bygga i Vallentuna och att flytta hit:

– Vallentuna är en fin och uppskattad kommun att bo, leva och växa i. Vi ser att många som har små barn, eller väntar barn, gärna flyttar hit och ser det som en bra uppväxtmiljö. Men även äldre trivs här, med den närhet till kultur och fritid som finns här.