NYHETER 2024-03-20 KL. 16:27

Bicka Band släpper debutsingel - Flera spelningar inbokade

Av Victoria Sid

I ett rött hus norr om Bällstaberg lyser neonskyltar upp fönstrena på kvällarna och musiken dånar. Här repar bandet Bicka Band som släpper sin första singel Parallel Living till helgen. Våren för bandet är fullspäckad med flera shower och ett album i sikte.

– Det hade varit kul om Vallentuna gillade det. Vi kan börja där, säger Ruben.

Bicka Band släpper debutsingel - Flera spelningar inbokade
BICKA BAND. Martin Jarbeck, 36, Ruben Asplund, 24, Bicka Palmaer, 18, Hampus Landsell, 20, och Sixten Berggren, 24 som inte kunde medverka på repetitionen. Foto: Roffe Andersson

På dörren in till huset där Bicka Band har sin replokal sitter en skylt med bandets logga. Förutom att repetera spelas musiken även in i huset och en trappa upp har bandet sitt eget skivbolag.

– Huset är för oss. Det är vårt utrymme för att göra musik och hänga, säger Bicka.

– En professionell lekstuga, säger Ruben skämtsamt.

För lite mindre än ett år sedan bestämde bandmedlemmarna för att sluta som coverband och börja satsa på sin egen musik. Sagt och gjort har dom idag en skiva på gång och en vår fylld med låtsläpp och spelningar. Varannan vecka kommer en ny singel släppas och veckan efter spelar bandet på den anrika krogen Engelen i Gamla stan i Stockholm.

STÖTTNING. Bickas mamma Eva har varit en stor stöttning för bandet. Hon hjälper till med allt och lite till. Hon är i grunden affärsjurist och har tidigare arbetat inom musikbranschen. Foto: Roffe Andersson

– Vi försöker bygga upp något istället för att släppa allt på en gång, säger Hampus.

– Hela albumet kommer i början på juni. Men innan det släpper vi sex singlar, säger Martin.

Musikaliskt knytkalas

Under hela processen med albumet har det funnits tydliga mål och ett mer organiserat band får man leta efter. Allt sker metodiskt, en låt i taget skrivs, repas och spelas in. Men vad det är för musik de faktiskt skapar är inte helt tydligt. Allas favoritstilar och genrer blandas till något som är svårt att sätta ord på. När bandet försöker blir det något i stil med funkigt, indie och soul. Flera av låtarna har även olika segment.

– Det är som ett musikaliskt knytkalas, säger Ruben.

– Det är inte så att har du hört början så har du hört hela låten, säger Bicka.

BE YOU. Temat på albumet är att vara sig själv. Totalt är det tio låtar. Sex av låtarna kommer släppas som singlar under våren. Foto: Roffe Andersson

Framtidsvisioner

The grande finale som bandet själva beskriver showen till albumsläppet kommer ske någonstans i Vallentuna. Alla är förväntansfulla över hur musiken kommer att tas emot och att få stå på scen med sitt egna material.

Hur ser framtiden ut?

– Rikedom och kändisskap, säger Hampus skämtsamt innan han fortsätter:

– Det börjar med spelningarna på Engelen. Sen kan man hoppas på det bästa och att vi får spela på festivaler. Förband är en stor grej.

– Min dröm i det här är att andra ska kunna uppskatta musiken. Vi känner att det finns något i musiken vi gör som är värt för andra att lyssna på och ta del av. Det är äkta och från själen, säger Bicka.

SKIVBOLAG. Bandets skivbolag skapades för att de skulle få så mycket frihet i sitt skapande som möjligt. Foto: Roffe Andersson