NYHETER 2023-09-28 KL. 10:24

Bilisten i Brottby stoppar försäljning av drivmedel

Av Daniel Bergholm

Bilisten i Brottby stoppar försäljning av drivmedel
KÄMPAR Saliba Klour, som drivit Bilisten tillsammans med Josef Baghdo sedan 2006, ser försäljningsstoppet som ett hårt slag. Foto: Roffe Andersson

Bilisten i Brottby, en knutpunkt för lokalbefolkningen, meddelar att de kommer upphöra med försäljningen av bensin och diesel från och med den 1 oktober.

Enligt ägaren Saliba Klour är det en tillfällig paus som man hoppas kunna ordna upp framöver. Samtidigt kommer butiken vara öppen som vanligt.

Anledningen till stoppet är att de inte beviljats ett lån på drygt en miljon kronor för att genomföra den nödvändiga renoveringen på macken. Det handlar specifikt om ett byte av oljeavskiljaren, ett lagkrav sedan 1994 som man nu måste utföra.

Räknade med lånet

Den 20 september gick Bilisten ut med ett meddelande på sina sociala medier och beskrev läget för kunderna.

– Det var så klart jobbigt, det här var ett lån vi hade räknat med att få. Men för några veckor sedan fick vi beskedet på grund av våra siffror, främst då sommaren regnat bort. Nu måste vi förhålla oss och göra det bästa av situationen, säger Saliba Klour.

Saliba berättar att de först fick försäljningsstopp från 1 juni i år, men att de fick dispens fram tills den 1 oktober av miljönämnden för att kunna lösa finansieringen.

Trots besvikelsen att det inte gått som man tänkt, vilket innebär att de får stoppa försäljningen av drivmedel, är de fast beslutna att kämpa vidare. Hur länge det tillfälliga stoppet på drivmedel kommer att vara i kraft kan de inte svara på i nuläget.

– Vi kommer göra vårt yttersta för att lösa finansieringen som behövs, och det hoppas jag vi lyckas med till slut, säger Saliba Klour.

Butiken öppen

Efter meddelandet på sociala medier trodde många att hela butiken skulle stänga, det vill Saliba dementera. Den kommer fortsätta vara öppen och erbjuda andra varor och tjänster, bland annat paketutlämning.

– Vissa kunder missuppfattade vårt inlägg. Det är viktigt att betona att butiken kommer vara öppen som vanligt.

– Man kommer kunna köpa mjukglass, korv och hämta paket. Vilket gör att jag fortfarande kommer känna mig som jultomten varje dag, säger han.

Ägare sedan 17 år

Saliba Klour har drivit Bilisten i Brottby sedan 2006 tillsammans med Josef Baghdo.

– Vi har drivit den här macken i 17 år och älskar vårt jobb. Det är klart att nu när ett ben försvinner från oss så kommer det att påverka. Hur mycket vet vi inte än, men vi kommer fortsätta kämpa, säger han.

Efter Bilistens meddelande på sociala medier gick Viktor Rönn, som driver Ica Brottbyhallen, upp på scen under årets Näringslivsdag. Där tryckte han på att företagare i Vallentuna gemensamt skulle gå ihop för att lösa finansieringen som krävs för att renovera macken.

Hur blev responsen?

– Enormt positiv. Det var många företagare som kom fram direkt och gav förslag på olika lösningar. Min förhoppning är att vi gemensamt kommer ordna finansieringen den här veckan, säger Viktor Rönn.

Även om det inte går att tanka på Bilisten över en obestämd tidsperiod, finns det fortfarande möjlighet att tanka i Brottby på den obemannade stationen Q-star.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se