NYHETER 2023-01-12 KL. 08:50

Bores gatukök tackar för sig

Av Daniel Bergholm

Bores gatukök tackar för sig
START: Så här såg det ut för fem år sedan när Bores kom till Vallentuna och öppnade sitt första gatukök. Nu väljer man att stänga sin restaurang i kommunen. På bild; bröderna Carl-Gustav och Carl-Henrik Forssbeck, ägare av Bores. Foto: Privat

Bores lägger ned sitt gatukök i Vallentuna centrum.

Strax innan jul gjorde man sin sista servering och efter fem år i kommunen väljer ägarna, tillika bröderna Forssbeck, att lämna.

– Det var inte ett lätt beslut, säger Carl-Gustaf ”CG” Forssbeck, delägare av Bores.

För fem år sedan startade det första gatuköket med namnet Bores av bröderna Forssbeck och många är de Vallentunabor som kunnat värma sig från rusk och regn med en varm måltid. Men nu har den sista maträtten från Bores sålts i det traditionella gatuköket.

– Det har gjorts ett otroligt bra jobb i Vallentuna från alla som jobbat där och det har varit väldigt roligt med en liten enhet som gått runt på egen hand. Så det är tråkigt att det blivit så här, säger han.

Annat koncept
Anledningen till att man väljer att sälja är både ekonomiskt då lågkonjunkturen slagit hårt mot restaurangbranschen. CG påpekar att även Bores över lag tappat 30 procent i försäljning enbart i december 2022 och att man haft lite av ett ”katastrofläge”. Men beslutet har också med att storleken på lokalen i Vallentuna stack ut från deras restaurangkoncept.

– Vi har tio lokaler på 140–350 kvadratmeter och den elfte i Vallentuna på 30 kvadrat. Vi har haft tankarna på att sälja den i ett drygt år, men vår franchisetagare i Vallentuna har inte velat sälja, säger han.

Att driva ett gatukök har trots den populära status den fått i Vallentuna, inte varit enkel. Redan när de tog över lokalen för 5 år sedan fick de renovera den för 800 000 kronor.
– Gatukök är charmiga och det är en fin lokal idag, men som seriös entreprenör är de inte roliga att ha och det är svårt med balansen. Det blir väldigt kallt på vintern och rören fryser, och på sommaren är det supervarmt, säger CG Forssbeck.

Letat lösningar
Enligt ägaren CG Forssbeck har man försökt hittat lösningar för att vara kvar i Vallentuna. De har kollat på bland annat Pressbyråns lokal och den gamla Subway-lokalen som idag hyrs av Mae Thai.

– Vi ringde fastighetsägaren och sa: ”den vill vi ha”. Då sa de att de inte kunde bygga svartplåtsventilation i lokalen, men nu har det gjorts ändå och där och då blev jag förbannad, säger han.

När alternativen försvann ett efter ett valde man i stället att gå in helhjärtat på deras restaurang i Arninge.

– På den restaurangen har vi en omsättning på det tredubbla i jämförelse med gatuköket i Vallentuna. Därför har vi nu valt att satsa på den i Norrort i stället.

Även om Bores för denna gång sålt sin sista måltid i kommunen stänger CG inte helt dörren om ett bra alternativ till lokal dyker upp.

– Absolut inte, nej nej. Skulle vi hitta 120–130 kvm optimal Vallentunalokal skulle vi nog ta den. Framöver ska det ju byggas nya lokaler på torget så det är fullt möjligt, säger CG avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se