NYHETER 2022-12-01 KL. 09:05

Brand totalförstörde parhus i Snapptuna

Av Daniel Bergholm

Brand totalförstörde parhus i Snapptuna
EFTERARBETE. Under söndagen pågick en hel del arbete på platsen för branden. Foto: Roffe Andersson

Ett parhus i Snapptuna övertändes och brann ned till grunden natten till lördag 26 november. En person fick föras till sjukhus med befarade rökskador.

– När vi kom fram till platsen var branden fullt utvecklad vilket gjorde att det tog tid att släcka, säger Björn Westerdahl, kommunikatör på Storstockholms brandförsvar.

Till Expressen berättade ledningsoperatören vid Storstockholms brandförsvar att ”tre till fem meter höga lågor slog ut genom fönstret när de kom till platsen”. Då det var ett parhus som drabbades var man under natten orolig för att branden skulle sprida sig till närliggande bostäder.

– Branden spred sig till två stycken närliggande lägenheter som låg i samma hus. De andra lägenheterna skadades även de och fick tak- och vattenskador, säger Björn Westerdahl.

Sju personer evakuerades i samband med insatsen. Räddningstjänsten hade drygt 30 personer på plats för att bekämpa branden och totalt ingick 20 enheter från fem brandstationer i räddningsinsatsen.

Huset där branden startade anses vara totalförstört. Under söndagen fortsatte en enhet från Räddningstjänsten att bevaka platsen.


NÄRA. Man kan se att det inte var långt ifrån att branden kunde sprida sig. Foto: Roffe Andersson


– Vi fick riva en av väggarna på huset där branden startade med en kranbil eftersom det var risk för ras. 12:30 på söndagen avslutades insatsen, säger han.

Brand i Vargmötet också
En förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet har inletts och enligt uppgift till Svt har polisen förhört grannar i Snapptuna. Ingen är ännu gripen eller misstänkt för brott.

– Brandorsaken var ingenting man kunde se på plats, säger Björn Westerdahl.

Under samma natt brann det i en företagslokal några kilometer därifrån, i Vargmötet, och bägge larmen kom in med kort mellanrum. Där kunde brandkåren snabbt få kontroll på läget och byggnaden räddades från större skador. Polisen misstänker inget brott i samband med denna brand.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se