NYHETER 2023-11-16 KL. 10:45

Brorenovering skapar trafikproblem i helgen

Av Daniel Bergholm

Trafikstörningar i Vallentuna - körfält kommer stängas av under tiden skadorna åtgärdas

Under helgen kommer delar av Angarnsvägen att stängas av, vilket kommer påverka trafiken vid rondellen under järnvägen i centrala Vallentuna. Anledningen är att Trafikverket upptäckt skador på brokonstruktionen som nu behöver förstärkas.

Brorenovering skapar trafikproblem i helgen
OMLEDNING. Trafiken i östergående riktning påverkas mest. Under helgen kommer omledning av trafik ske till Industrivägen och Gymnasievägen. Foto: Daniel Bergholm

Stora delar av trafiken i centrala Vallentuna kommer under helgen att påverkas av en brorenovering. Arbetet är planerat att pågå från klockan 19:00 på fredag den 17 november till 06:00 på måndag den 20 november.

Vid en tidigare besiktning av brokonstruktionen har man upptäckt skador på rörbroarnas valvkonstruktion som leder bort dagvatten. Det är något som Trafikverket nu måste åtgärda. Sedan skadorna har upptäckts har bärighetsklassen sänkts med hänsyn till säkerheten.

– För att garantera den högre bärighetsklassningen som vägen var tänkt att ha från början kommer konstruktionens rörbroar förstärkas med överliggande valvbågar. Efter att vi är klara kommer vägen att ha bärighetsklass 4, vilken är den högsta, säger Joel Wennström, projektingenjör på Trafikverket.

Ett körfält avstängt

Enligt Trafikverket kommer vägen i de båda östergående körfälten ledas om från klockan 21 på fredagskvällen. Trafiken i västergående riktning kommer kunna vara öppen, men med sänkt hastighet. Även busshållplats Hjälmstavägen kommer dras in under tiden arbetet pågår.

– Körfält kommer att stängas av och omledning av trafik kommer att ske på Industrivägen och Gymnasievägen. Vi har dialog med SL och operatören om busshållplatserna på delsträckan. Huruvida de kommer stängas eller flyttas under byggtiden är upp till de att avgöra, säger han.

KÖRFÄLT AVSTÄNGT. Brokonstruktionen vid rondellen i Vallentuna centrum behöver förstärkas. Från fredag den 17 november klockan 19:00 till måndag den 20 november klockan 06:00 kommer trafiken påverkas och körfält stängas av. Foto: Daniel Bergholm

Senast i tisdags hade de ett möte om att eventuellt skjuta fram renoveringsarbetet, men dagen efter togs beslutet att det nu genomförs som planerat.

– Det är två skador som ska fixas, men det är bara en av skadorna där släntstabiliteten har varit oklar, varför arbetet var tänkt att ställas in. Nu väljer man att minst en av skadorna ska fixas i helgen. Om man kan garantera släntstabiliteten för den andra skadan så kör man förhoppningsvis den också, annars kommer det ske vid ett senare tillfälle, säger Joel Wennström.

Arbete väntas pågå fram tills måndagsmorgonen. Från 06:00 ska vägen vara öppen för trafik som vanligt igen.

OMLEDNING. Trafiken i norrgående riktning påverkas mest. Under helgen kommer omledning av trafik ske på Industrivägen och Gymnasievägen. Foto: Daniel Bergholm

Daniel Bergholm - daniel@vallentunanya.se