NYHETER 2023-08-31 KL. 10:24

Byggstarten av det nya hyreshuset skjuts fram

Av Daniel Bergholm

Byggstarten av det nya hyreshuset skjuts fram
FÖRSENING. Bygget av det nya hyreshuset i Vallentuna centrum har försenats på grund av det ekonomiska läget. Foto: Daniel Bergholm

Planerad byggstart för det nya hyreshuset i Vallentuna centrum var från början våren 2023, men nu meddelar fastighetsbolaget Fastpartner att byggstarten förväntas ske tidigast under första eller andra kvartalet 2024.

Anledningen uppges vara den ekonomiska osäkerhet som råder i samhället samt flertalet räntehöjningar. Redan i september 2022 togs det första spadtaget för det kommande hyreshuset.

Enligt Fastpartner skulle byggstart ske under våren 2023 och att byggtiden var satt till drygt ett år. Under 2024 skulle hyreshuset, som placeras i gamla Lillparken, vara färdigställt.

– Efter det inträffade den ekonomiska instabilitet som vi ser idag med bland annat räntehöjningar, vilket i sin tur gjort att vi fått avvakta, säger Marie Grönquist, förvaltningschef på Fastpartner.

Byggstarten har nu skjutits fram och Marie Grönquist berättar att det blir tidigast under första eller andra kvartalet 2024 som man kommer påbörja bygget.

– Som vi alla vet råder osäkra tider. Därför har vi beslutat att inte påbörja bygget med hyreshuset, som är en nyproduktion, innan vi fått en klarare bild av vart den ekonomiska konjunkturen är på väg. Vi inväntar ränteläget, säger hon.

Förseningen till trots betonar fastighetsbolaget att projektet fortfarande kommer genomföras och att målet nu är att färdigställa hyreshuset under 2025. Men när de väl sätter i gång kommer ursprungsplanen för husets utformning stå fast.

– Den kvarstår – det ska bli 28 hyreslägenheter samt butiker på bottenvåningen. Vi ser fortfarande fram emot att slutföra det här projektet, säger Marie Grönquist.

Oppositionsrådet skeptisk

En som inte tror att bygget kommer genomföras inom den tidsplan som nu meddelats är Vallentunas oppositionsråd Jerri Bergström (S). Han berättar att Fastpartners plan för det nya hyreshuset gått fram och tillbaka, med bland annat bygglovsprocesser, sedan 2015.

– Man kommer säkert göra någonting i framtiden, men jag är rädd för att det inte kommer hända något i närtid. Det symboliska spadtaget som togs förra hösten ser jag främst som ett spel för gallerierna, säger Jerri Bergström (S) och fortsätter.

– Säger de att bygget ska färdigställas om två år, då är jag beredd att sätta ett par tusenlappar mot Fastpartner att detta inte är färdigställt på nyårsafton 2025.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se