NYHETER 2021-11-25 KL. 13:10

Dags att ha passet redo för teater och konsertbesök

Av Anneli

Dags att ha passet redo för teater och konsertbesök

FÖRSLAG. Folkhälsomyndigheten föreslår att vaccinationsbevis ska kunna krävas av besökare till vissa evenemang.
Foto: ADOBE/MONTAGE VALLENTUNA NYA

När 100 personer eller mer samlas inomhus kommer uppvisandet av ett giltigt vaccinationsbevis krävas av deltagarna. Kulturförvaltningen i Vallentuna förbereder sig för införandet.

–Det bästa är att redan nu ladda ner sitt covidbevis, säger Vallentunas kulturchef Anders Dahlgren.

Smittspridningen av covid -19 skenar i många av Europas länder. I måndags stängde Österrike ner igen och många länder kämpar med höga smittotal, bland annat Tyskland och Polen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken stor att smittspridningen ska ta fart även här. För att bromsa utvecklingen har regeringen därför beslutat att införa krav på vaccinationsbevis för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus med mer än 100 personer. Det gäller bland annat konserter, teater och idrottsevenemang.
Det som krävs för att få ett vaccinationsbevis är att man är fullvaccinerad, det vill säga tagit två doser.

I skrivande stund är det formella beslutet ännu inte fattat av regeringen, men i Vallentuna är förberedelserna för att kunna ta emot evenemangsbesökare med covidbevis redan i full gång.

–Den 2 december uppträder Magnus Carlsson på Vallentuna teater och om det blir ett beslut innan dess, då kommer man att få visa upp ett giltigt vaccinationsbevis i entrén, berättar Anders Dahlgren.
Enligt honom är det viktiga att man kan visa upp det bevis man fått på papper vid vaccinationstillfället, eller att man har laddat ner det digitala covidbeviset från ehälsomyndigheten.

–Kan man visa upp någon form av bevis, då får man komma in. Vi har ingen scanner för att läsa av digitala biljetter, men om det behövs är det något vi får köpa in. Vi kommer också att ha kontroll på de evenemang där det är mer än 100 personer i lokalen.

Kan det behövas mer personal vid större evenemang för att kontrollera giltiga covidbevis?

–Ja, det blir lite mer personalkrävande eftersom man ska titta på mer än en biljett. När vi vet mer om hur det blir kommer vi att förbereda vår personal så att de vet vad de ska göra.

Vad vill du säga till dem som snart ska på evenemang med mer än 100 deltagare, hur kan de förbereda sig?

–Vår utgångspunkt är att det kommer ett regeringsbeslut om att införa covidbevis och vi följer de regler regeringen går ut med. Det bästa är att redan nu ladda ner sitt covidbevis eller ta fram sin papperslapp där det står att man fått två doser, så att man är förberedd.

Vad tycker du som kulturchef om att covidpass införs?

–Pandemin är inte helt borta ännu, många har dött och vi vill fortsätta att vara lite försiktiga, så det är bra om man på det här viset försöker hålla koll och förhoppningsvis får slut på smittspridningen. Jag hoppas att möjligheten att gå på evenemang inte stängs igen. Ett covidpass är bra, det påverkar inte så mycket.

Från Folkhälsomyndighetens håll har man uttryckt en förhoppning om att fler ska välja att vaccinera sig när covidbevis införs. Om behov finns utesluter myndigheten inte heller att införa covidbevis även för restaurangbesök, museer och på gym.