NYHETER 2022-03-03 KL. 12:55

Dags att söka Vallentuna kommuns 100 sommarjobb

Av Anneli Leijel

Nu är ansökan till Vallentuna kommuns sommarjobb öppen. Under perioden 1 mars till 14 mars är ungdomar mellan 16 och 19 år, som är folkbokförda i Vallentuna, välkomna med sin ansökan. När ansökningsperioden är slut lottas 100 personer ut till sommarjobben.

Dags att söka Vallentuna kommuns 100 sommarjobb
GRÖNTJÄNST. Ett vanligt sommarjobb är trädgårdsarbete. Foto: Adobe

Förra året prioriterades 18-19-åringar som tidigare jobbat i kommunen. Det berodde på pandemin och att lagstiftningen stoppade minderåriga från att arbeta inom omsorgsyrken, på grund av risken för smitta av covid -19.

I år prioriteras de 18-19-åringar som inte har arbetat inom Vallentuna kommun tidigare, därefter prioriteras 16-17-åringar som inte heller har haft något kommunalt sommarjobb.

Cirka 300 ungdomar brukar söka sommarjobben och de flesta går till 18-19-åringar, berättar Lisa Dahlman, samordnare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Är det ens någon idé att söka om man är 16-17 år?
- Ja, det är det. Vi börjar med att lotta ut platserna till 18-19 åringar som inte tidigare sommarjobbat i kommunen, och om den gruppen inte blir full går vi vidare till 16-17-åringar, säger Lisa Dahlman.

Precis som tidigare år finns jobben inom äldreomsorgen, förskola/fritids och inom fritids- och kulturverksamheten.

– Vi har till exempel sommarjobb på biblioteket, Kvarnbadet och inom Kulturskolan. En grupp musiker får repetera ihop ett program och sedan ge konsert på Vallentuna torg, äldreboenden och förskolor, berättar Lisa Dahlman.

För vissa tjänster, som inom äldreomsorgen, behöver man ha fyllt 18 år och det är därför som 18-19-åringar prioriteras.

– Förhoppningsvis kan de som sommarjobbat inom vården i våra verksamheter sedan få jobb till hösten, till exempel som timvikarier. Så var det förra året och det blir en win win-situation, vi i kommunen får arbetskraft och de unga får arbete, säger Lisa Dahlman.

Den som söker sommarjobb ska kunna arbeta tre veckor under någon av de perioder som kommunen erbjuder. Arbetstiden är sex timmar om dagen och lönen är 95,40 kronor i timmen, inklusive semesterersättning.

När tiden för ansökningsperioden stängs den 14 mars, kommer de 100 platserna att lottas ut. Sedan informeras de som fått en plats om att gå in och anmäla intresse för de olika arbetsplatserna och vilken period de önskar jobba. Det ska göras mellan 29 mars och 12 april. Den 19 april får sedan alla reda på vilken plats de har fått.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se