NYHETER 2023-04-13 KL. 09:50

De laddar för publikfest i Kårsta

Av Daniel Bergholm

De laddar för publikfest i Kårsta
SKÖNT. Kosläpp på Backa Kårsta i Vallentuna i maj 2010. Kossorna blev utsläppta efter en lång vinter i ladugården. Tradition fortsätter även i år. Foto: Christine Olsson/SCANPIX

Lördagen den 29 april är det dags för det årliga utsläppet av kor på Backa Gård i Kårsta. Redan nu är anmälningslistan fullbokad med över 4000 tusen namn.

Johan och Karin Lindgren, som driver gården, ser fram emot att släppa ut korna som varit inomhus sedan i början av oktober.

– Man märker på korna redan på morgonen att något är på gång att hända. Korna brukar studsa runt. Det är en häftig känsla, säger Johan Lindgren.

Slut på en vecka
Sedan slutet på 80-talet har paret Johan och Karin Lindgren på Backa Gård i Kårsta årligen anordnat ko-släppet. Från början startade allt med att Karin bjöd in några mammor från öppna förskolan, till att några år senare bjuda in Kårsta skola. Idag har det växt till ett event som säljer slut de drygt 4500 platserna som finns - på en dryg vecka.

– Det är slut redan i mars och har verkligen blivit ett familjeevent. Det har också blivit att många Stockholmare kommer hit med Roslagsbanan, säger Johan Lindgren.

Just Roslagsbanan sätter in extrainsatta tåg under lördagen för att alla som vill ska kunna hinna ut till klockan 11:00 när det första släppet sker. Johan berättar att för några år sedan var tåget så proppfullt att man inte kunde ta på fler passagerare på de avslutande stationerna. Det har även varit bilkö från gården hela vägen upp till E18. Att det är så många från Stockholm som tar sig ut till Kårsta för att kolla på kossornas första dag ute tror de har sin förklaring.

– Nu är det kanske enda chansen för folk att få se en ko. Det är inte många som arrangerar kosläpp längre och många gillar att få ta del av hur glada korna blir av att komma ut. Sedan är det ett event där folk kan ta med sig matsäck och sätta sig i solen (ta i trä), säger Karin Lindgren.

”Stockholmssläppet”
Med anledning av att så många stockholmare tar sig ut till Kårsta en gång per år, har det också lagt grunden för ett internt skämt.

– Vi har lite skämtsamt sagt att det här blivit stockholmssläppet. Att Kårstaborna kommer hit för att titta på stockholmare, säger Johan och Karin och skrattar.

Totalt kommer ett 100 tal kor att släppas ut. Det kommer göras i tre grupper för att den publik som missar första starttiden ska få se utsläpp. På plats kommer det finnas försäljning av kaffebröd och mat. Johan och Karin har lagt det ansvaret på lokala förmågor - då de har fullt upp med att ta hand om korna.

– De springer runt som yra höns här inne när det börjar bli dags, säger Johan Lindgren.

Men varje år är det inte alla kor som tycker att det är festligt, och under dag två i deras nya vardag utomhus brukar det också infinna sig en förvåning hos kossorna.

– Förra året var det en som inte ville gå ut, den vågade inte helt enkelt. Sen vet vi inte om det berodde på att det var mycket människor, men det dröjde nog ett dygn innan den gick ut. Andra dagen brukar vara speciell, när de kommer ut och undrar ”vart är alla människor?”, säger Karin Lindgren.

Vad är det för utmaningar ni har varje år för att allt ska gå bra?
– Det är främst parkeringarna som ofta blir proppfulla. Vi brukar därför hänvisa många att ställa sig uppe vid Kårsta skola, säger Johan och fortsätter.

– Sedan är det något jäkligt märkligt. Vi har ett elstaket som går i full kräm, men varje år står ungarna och håller i staketet. Men det måste vara många som gör det samtidigt och att de då jordar. Annars vetefan hur de undviker att få en riktig pärla, men vi har inte märkt av några olyckor. Det är konstigt.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se