NYHETER 2021-08-12 KL. 10:38

De öppnar Närbutik i Åby

Av Daniel

De öppnar Närbutik i Åby

RIKTIGT FAMILJEFÖRETAG. Linn och Robin blir ett par även på jobbet.
Foto: UFFE LINDEBORG

Bred service i närområdet från september

Efter flera års planer på att starta något eget ihop gjorde de slag i saken.

– Till slut kan man inte bara gå runt och längta längre, säger Linn och Robin Sving.

Butiken som paret Robin Sving Lindquist, 32, och Linn Sving, 28, kommer öppna ligger mitt i det snabbt växande området Åby i centrala Vallentuna. Tanken är att butiken ska sälja allt från godis, tobak, lättare tilltugg och även vara ett serviceställe.

– Vi vill att det ska finnas mycket av allt. Vi har också löst fyra olika ombud så det kommer vara möjligt för boende i området att hämta ut sina paket här, säger Robin.

Efter att paret under de senaste åren arbetat inom sälj, så bestämde de i början av 2021 att de nu skulle ta tag i sina drömmar om att driva en egen affär tillsammans.

“Det får bära eller brista”
– När vi såg att det här stället fanns tillgängligt så tvekade vi inte ens, men sen tog det lite tid med allt och vi vågade inte ta ut något i förskott, säger Robin.
Linn är uppvuxen i Vallentuna och Robin i Täby. Därför kändes Vallentuna som rätt ställe att starta på.

– Att driva en butik har länge varit ett mål för oss. Men sen har livet kommit emellan med barnen. Nu när chansen dök upp så sade vi upp oss från våra tidigare jobb och tänkte att det får bära eller brista. Till slut kan man inte bara gå runt och längta längre, säger Linn.

Det hade haft koll på att butiken stått tom sedan ett tag tillbaka och möjligheten för paret öppnade upp. Då ringde Robin direkt till Linn och sedan dess har allt gått väldigt fort.

– Jag sa bara till Linn: Du, den är tom nu.

Linn fyller i:
– Bra, sa jag, och sen var processen igång. Vi är två personer som går mycket på känsla i våra liv och nu var den känslan helt rätt för båda. Då körde vi bara.igcaption>Foto: UFFE LINDEBORG

Firade med en cola
Under det här halvåret som paret haft butiken medger båda att det varit väldigt mycket samtal och mejlkontakt med leverantörer för att få till butiken som de vill.
Tanken är att butiken ska öppna den sjätte september, men i dagsläget finns det en del kvar som måste fixas innan dess.

– Det är mycket småfix kvar med manuella grejer och hur vi ska ställa upp allt i affären. Men när våra barn börjar förskolan snart så sa vi att vi ska köra non stop sista månaden innan öppning, säger Robin.

Att få ihop pusslet med att starta en egen butik och samtidigt ha tre barn hemma under sommarlovet har varit Linn och Robins största utmaning än så länge. För att få ihop livspusslet har det därför ännu inte blivit ett ordentligt firande efter att de skrev på hyreskontraktet.

– Med tre barn så blev det inget vilt firande, det fick bli en cola, skrattar Linn.

Skönt att bestämma själv
Processen har enligt de själva gått som planerat utan något större strul. Under tiden är fortfarande Linns bästa minne när den första leveransen kom till butiken.

– Det var coolt när den kom för då började det verkligen kännas i hela kroppen att det är på gång. Känslan har faktiskt ända sen starten varit helt rätt, säger hon.

Med öppningen precis runt hörnet är förhoppningarna höga att de ska lyckas få en bra start. Men paret vågar inte tänka så långt fram som vart de ser sig själva om några år.

– Vi tar det mycket dag för dag och vi båda känner väl mest att vårt främsta mål är att ha kul på jobbet, säger Robin.

Hur det kommer gå är så klart för tidigt att säga och det är många faktorer som spelar in. Men en sak som inte längre spelar in är att paret behöver anpassa sig till några andra och nu får de skapa något eget efter enbart deras egna premisser.

– Det skönaste är att vi nu kan påverka vårt jobb på ett helt eget sätt. Att få styra och ställa som vi vill, sen får vi se hur det går, avslutar Linn.