NYHETER 2024-05-16 KL. 09:35

De stöttar arbetssökande Vallentunabor

Av Victoria Sid

I kulturhuset står arbetscoacherna Susanne Ehrenholm och Alexandra Catanciev och stöttar kommunens invånare in i eller tillbaka till arbetslivet.

– Vi kan hjälpa till och vägleda. Stöd och vägledning, säger Susanne.

De stöttar arbetssökande Vallentunabor
STÖTTNING. I Vallentunas kulturhus står arbetscoacherna Susanne Ehrenholm och Alexandra Catanciev och ger råd och stöd till Vallentunabor. Här finns coacher till hands varje tisdag. Foto: Victoria Sid

En solig dag i början på maj är det lugnt inne i kulturhuset. Arbetscoacherna med sin peppiga energi står redo att möta arbetssökande men även de som är sugna på att byta jobb eller har frågor om yrkesutbildningar. Utbudet av kunskap är stort och vem som helst kan vända sig hit.

– Om man gått ut gymnasiet och inte har någon aning om vad man vill göra, säger Susanne och tar upp ett exempel:

– Gått bygg eller fordon men inte vill mecka bilar, vad kan jag använda min kunskap till? För någonting har man lärt sig på tre år.

Tips för jobbsökaren

Vallentuna är en av kommunerna med lägst arbetslöshet i Stockholms län. Men under det senaste året har arbetslösheten ökat. Arbetsmarknaden har varit tuff med rådande lågkonjunktur som ökat konkurserna. Att söka jobb kan vara svårt och att ge handfasta tips om cv:n eller personligt brev kan vara ännu svårare. Alexandra menar att man får anpassa sig efter jobbet man söker.

VÄGLEDA. Inför studenten besöker arbetscoacherna avgångsklasserna på gymnasiet. “Frågan är om man är redo att lyssna nu när det är någon månad kvar till studenten”, säger Susanne med ett leende. Foto: Victoria Sid

– Linkedin är inte alltid nödvändigt. Och ett företag ville inte ha cv:n utan bild. Det är inte för att rekryteraren ska välja vem som är finast utan för att de får in så många sökande och inte kan komma ihåg alla.

Ett annat dilemma i jobbsökandet kan vara hur mycket kontakt man ska söka med företaget man skickat in sin ansökan till. Men som arbetssökande kan man inte vara för jobbig.

– Om du verkligen vill ha jobbet. Gör allt du kan. Om det inte finns ett telefonnummer på annonsen kanske de inte vill att du ringer men hör du ingenting på en vecka kan det vara bra att påminna och visa intresse, säger Alexandra.

Blir det dags för intervju kan Alexandra och Susanne även hjälpa till. Ett tips är att ta reda på lite om verksamheten och anpassa klädsel efter arbetsplatsen. Även att komma i tid.

– Om du vill ha jobbet, visa det, säger Alexandra.