NYHETER 2023-08-31 KL. 08:30

Efter fem års väntan: Flyg och motordagen tillbaka

Av Daniel Bergholm

Efter fem års väntan: Flyg och motordagen tillbaka
DAGS IGEN. Thomas Järlinge, ordförande i Lions Club Vallentuna, ser fram emot att återigen få genomföra flyg & motordagen. Det blir 23:e gången som dagen blir av och för hans del den 20:e gången. Foto: Daniel Bergholm

Snart är det dags! Söndagen den 3 september väntas minst 3 000 personer ta sig till Vallentuna flygfält för den 23:e upplagan av Lions flyg- & motordag.

Flyguppvisningar, veteranfordonsklubbar, helikoptrar och rallysimulatorer kommer ta plats för att återstarta traditionen som hade sitt senaste evenemang för fem år sedan.

– Vi har försökt att återskapa det så som det har varit tidigare med många traditionella inslag, det som vi vet uppskattas. Utöver det kommer det finnas en del nya överraskningar, säger Thomas Järlinge, ordförande för Lions Club Vallentuna.

För Thomas Järlinge blir det 20:e gången han är med och arrangerar flyg- & motordagen. Processen för att återigen kunna genomföra dagen har varit lång och många knutar har behövt lösas upp. Men med bara dagar kvar tills det är dags är han optimistisk.

– Vi pusslar fortfarande med de sista detaljerna. Vi jobbar på att ordna en veteranmarknad och ett lekland för de yngsta, eftersom vi inte kommer ha tivoli som tidigare år. Jag kommer nog inte vara nöjd förrän söndag kväll, men det ska bli jäkligt roligt att det blir av igen, säger han.

Siktar mot nytt rekord

För den som besöker evenemanget kommer det finnas möjlighet att se flyguppvisningar, klassiska och moderna helikoptrar från bland annat Linköpings flygvapenmuseum, militärfordon och eventuellt ett nytt rekord i antalet veteranbilar på plats.

– Fordonsklubbar som Corvette, MG, Rolls-Royce Classic Mustang och Vauxhall kommer dit. Som mest har vi haft uppemot 700 fordon, men det skulle inte förvåna mig om vi slår det i år, säger Thomas med ett leende och fortsätter.

– Utöver det kommer en stor grupp med A-traktorer genom ungdomarna i kommunen, vilket är himla roligt. De verkar jäkligt peppade.

Flyg- & motordagen är planerad att pågå mellan klockan 10:00 och 17:00. En viktig pusselbit för att den överhuvudtaget skulle kunna bli av var att få in tillräckligt med funktionärer. Den detaljen är nu löst, menar Thomas Järlinge.

– Vi har fått stor hjälp från tre andra Lions-klubbar och gamla arbetarföreningen. Totalt kommer vi ha ett 60-tal funktionärer på plats, vilket var ett av kraven.

Foodtrucks

Förutom alla aktiviteter på plats är mat och dryck en viktig ingrediens för att behålla besökarna. Därför har man tagit in ett flertal foodtrucks.

– Jag minns ett år när vi hade några tusen besökare till som vi inte hade räknat med, och köerna ringlade sig då flera hundra meter. Det har vi planerat för i år så att det inte händer igen, säger Thomas Järlinge.

Vad blir nästa steg framöver, kommer flyg & motordagen återigen bli en tradition?

– Jag tror och hoppas det. Jag har fortsatt en förhoppning om att kunna engagera fler Vallentunaföretag i framtiden. Där tror jag många har glömt bort vilket stort evenemang detta är. Dessutom vill vi kunna arrangera fler aktiviteter för barnen, men det här blir en bra start.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se