NYHETER 2023-08-17 KL. 11:29

Efter kritiken: ST1 återupptar försäljningen efter åtgärder

Av Daniel Bergholm

Efter kritiken: ST1 återupptar försäljningen efter åtgärder
ÅTGÄRDAT. ST1 meddelar att man under den gångna veckan lokaliserat och åtgärdat felet som innebar att flera privatpersoner fick skicka sitt fordon till verkstaden efter tankning. Foto: Uffe Lindeborg

Efter fordonsproblemen som uppstått vid tankning på ST1-macken i Vallentuna har företaget nu hittat och åtgärdat felet.

En otät del på cistern misstänks ha orsakat problemen genom att släppa in vatten i bränslet. ST1 meddelar att de snart kommer återuppta försäljningen av bensinen 95 oktan och att kunderna som drabbats kommer få ersättning.

För en vecka sedan skrev vi om hur flera personer upplevt problem med sina fordon efter att ha tankat på bensinmacken ST1 i Vallentuna. I samband med detta stängde ST1 av försäljningen av 95 oktan och inledde en utredning kring vad som orsakat problemen. Bland annat har man grävt fram ledningar och cisterner på platsen. Nu meddelar ST1 att de har lokaliserat felet och orsaken bakom att flera kunder drabbats.

Mänsklig faktor bakom fel

– I slutet av förra veckan hittade vi en otät del på cisternen och det är med största sannolikhet vatten som har trängt in där, säger ST1:s distriktschef Fredrik Holmqvist.

Anledningen till vad som kan ha hänt kan enligt Fredrik Holmqvist vara olika faktorer.

– En del kan vara att det har varit mycket vatten i marken där under en period. Men att det blir otätt på det sättet är extremt ovanligt. Någonstans lutar det åt att det varit ett mänskligt misstag som ligger bakom, att packningen kanske inte har varit i det skick som den borde ha varit.

Igång under veckan

Fredrik Holmqvist berättar att åtgärderna som har genomförts gäller främst pumpstationerna fem och sex, vilket också var stationerna där de flesta kunderna drabbades. Enligt honom förväntas försäljningen av 95 oktan snart kunna återupptas.

– Vi hoppas vara klara imorgon, tisdag, och kunna återuppta försäljningen igen i mitten av veckan, antingen på onsdag eller torsdag.

De personer som har skickat in reklamationer för felet, kommer de att få ersättning?

– Absolut. Vi har redan börjat betala ut ersättning till de kunder som har drabbats och som har hämtat tillbaka sina bilar från verkstaden. Vi står för verkstadskostnader, bärgningskostnader och eventuell hyrbil. Det är mycket olyckligt och tråkigt att detta har inträffat, men det viktigaste är att vi har lokaliserat felet och att vi hjälper de kunder som har drabbats.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se