NYHETER 2024-10-10 KL. 09:20

Ellen Krauss om nya albumet Romeo

Av Victoria Sid

För Vallentunatjejen Ellen Krauss har mycket hänt sedan genombrottet i Så mycket bättre 2023. Turnéer, ny musik, sommarprat och flera priser. Den 4 oktober släppte hon sitt andra album Romeo och inom kort drar hon ut på höstturné efter sommarens 23 gig.

– Det har varit jättekul och slitit såklart, säger Ellen och sippar på en kaffe.

Ellen Krauss om nya albumet Romeo
SOMMARPRAT. I början av sommaren var Ellen en av sommarpratarna i Sveriges Radio. "Jag tänkte på det i två veckor innan jag tackade ja. Jag kände mig väldigt ung i sammanhanget", säger hon. Foto: Victoria Sid

I höstsolen sitter Ellen Krauss på en uteservering. Intervjuerna avlöser varandra inför albumsläppet men hon känns lugn. Mycket har hänt för tjejen på allas läppar sedan Vallentuna Nya träffade henne sist, då inför debuten i tv-programmet Så mycket bättre.

– Det har hänt lite grejer, absolut. Det är så konstigt att göra intervjuer nu för man blir påmind. säger Ellen.

Nya albumet Romeo har tagit flera år att skriva och pressen har varit stor. Sitt första album släppte hon 2019. Då var hon ny i branschen och visste inte om någon förutom familj och vänner skulle lyssna. Men nu känner hon en viss förväntan, framförallt från sig själv.

– Det har påverkat processen. Jag har blivit mer ängslig. Det är inte som att jag försöker uppfinna något nytt men jag vill samtidigt inte upprepa mig själv. Man vill göra något fräscht.

PERSONLIG. Att vara personlig är inget som hon tycker är speciellt läskigt. Det är en stor del av henne, identiteten och hennes musik. Foto: Victoria Sid

Vuxit upp

Under skrivandets gång har hon gått från att vara 19 år till 24, med allt vad det innebär, vilket har varit en stor del av processen. Hon har behövt tänka mer och känna efter.

– Jag är nöjd med skivan. Jag bottnar mer i den än min förra. Men det är inte så konstigt, den nya kommer jag nog också växa ur rätt snart och det är meningen.

Hon beskriver själv låtarna som varma och omfamnande och temat kärlek är genomgående, oavsett om det handlar om romantik eller vänskap.

– Det är musik man lyssnar på ensam, det är ingen förfestmusik direkt, säger hon och skrattar.

VILA. Efter hösten ser hon fram emot att vara lite ledig och börja skriva till nya albumet. "Det börjar om. Det är som ett stort hamsterhjul men det ser jag fram emot", säger Ellen. Foto: Victoria Sid

På bilvägen intill åker en bil förbi och spelar Cherry on top, första singeln på albumet.

– De dansade lite va?, säger Ellen skämtsamt och fortsätter prata om albumet.

Speglar pandemiåren

På låtar som Easy, Picking up och Right? finns spår av Ellens tillvaro under pandemin. Hon hade flyttat ifrån Vallentuna in till stan och vardagsrutinerna sattes på paus. Det enda fönstret i lägenheten gjorde henne stressad och att bara sitta hemma blev därför inget alternativ.

– Det var för litet och för mycket annat som lockade. Pandemin var en galen tid, behovet av det sociala och roliga blev större eftersom det var så jävla trist allting. Det speglas absolut.

En stor del av tiden spenderades också i Vallentuna, hemma hos mamma. Skogspromenader med sin mammas hund och en hel del bastande. Men att flytta tillbaka till hemkommunen tror hon inte kommer ske inom de närmsta åren. Hon drömmer större, hon vill testa vingarna utanför Sverige. Förutom sin höstturné som snart går av stapeln ska hon i februari ut på kontinenten.

– Det blir en miniturné. Manchester, Leeds, Berlin och London och sånt. Amsterdam, där har jag aldrig varit.

Det var lättare att drömma när hon bodde hemma i trygga Vallentuna, innan hon behövde betala hyra, köpa mat och tvättmedel för sina musikpengar men likt andra inom branschen har hon ett drömgig.

– Glastonburyfestivalen, jag kan ta i så mycket i alla fall. Det vore helt sinnessjukt. Nu ska jag utomlands så man vet aldrig, saker händer, säger hon och fortsätter:

– Men jag är väldigt nöjd där jag är nu. Turnera i Sverige både sommar och höst, folk som köper biljetter och skivor, jag är jätteglad för det. Vägen dit har varit lång och tuff. Jag är inte ensam om att släppa musik, säger hon ödmjukt.