NYHETER 2023-08-17 KL. 08:05

Erik Torstensson vill satsa på unga EPA-förare

Av Daniel Bergholm

Erik Torstensson vill satsa på unga EPA-förare
SAMARBETE Erik Torstensson, som driver musteriet i Bällsta, hoppas på att i år dubbla tillverkningen från förra året. För att lyckas nå dit behöver han hjälp från ungdomar med tillgång till en EPA-traktor. Foto: Daniel Bergholm

Musteriet på Bällsta Trädgård söker unga EPA-förare för äppelplockning. Syftet är att rädda fler äpplen i kommunen från att gå till spillo och Erik Torstensson, företagets ägare, strävar i år efter att dubbla sin äppelmustproduktion. För att nå dit hoppas han få hjälp av ungdomar med tillgång till en EPA med kärra nu när äppelsäsongen precis tagit fart.

För tredje året bedriver Erik Torstensson sitt musteri på Bällsta Trädgård. Förra året omvandlade han 35 ton äpplen till must och i år siktar han på minst det dubbla, med en drömgräns på 100 ton. En av utmaningarna som han har märkt de senaste åren är att det fortfarande finns mängder med äpplen i kommunen som ruttnar eller hamnar på tippen – det vill han nu motverka i större skala.

– Många ägare av äppelträd har varken möjlighet eller ork att ta hand om sin frukt, vilket resulterar i att mängder med äpplen går till spillo varje år. I år har jag bestämt mig för att verkligen satsa på musteriet och att så få äpplen som möjligt ska förgås, säger Erik Torstensson.

Win-win

Förra året åkte han själv hem till Vallentunabor och hämtade frukten till musteriet. Men för att kunna öka produktionen och själv kunna fokusera helt på musteriets tillverkning, har han också insett att han behöver hjälp. Därför har han nu valt att rikta sig till unga människor med EPA-traktorer.

– Dygnet har inte mer än 24 timmar och äpplena mustar inte sig själva. Jag har sett många ungdomar på sociala medier som vill erbjuda olika tjänster och eftersom jag samtidigt vill rädda äpplena ser jag detta som en win-win-situation, säger han.

Initiativet ger en möjlighet för ungdomar att hitta sitt första extrajobb. Äppelmusteriet har sin säsong från mitten av augusti till november, och det är under den här tiden som han behöver hjälp med att plocka och frakta äpplen.

– Det är inget heltidsarbete utan kommer passa perfekt att kombinera med ungdomarnas skoltid. Kan man en dag eller viss tid så går det att planera utifrån det. Det enda som egentligen behövs är en EPA-traktor med kärra för att förflytta frukten, övrig utrustning står vi för, säger Erik Torstensson.

Hur ser det ut med utbildning och säkerhet för jobbet?

– Jag kommer hålla en kort utbildning om vad vi gör och inte gör, samt beröra vissa säkerhetsaspekter, då vi ändå går in i privata trädgårdar. Under arbetet kommer det finnas stegar med en maxhöjd, och ingen anställd kommer plocka mer än man klarar av.

Nå fler Vallentunabor

En ytterligare aspekt med EPA-tjänsterna är att som företag kunna nå fler invånare.

– Grunden är att jag behöver visa att vi finns som ett alternativ. Jag ser detta som ett intressant projekt för att mäta utbudet och efterfrågan i kommunen. Där finns det mer för mig att göra, säger Erik Torstensson.

Redan nu har han haft kontakt med ett antal förare, och tanken är att de första ska börja redan under kommande vecka (läs denna vecka). Ett max-antal för tjänsterna har han inte satt, utan Erik påpekar att det kommer finnas många jobb för de ungdomar som är intresserade.

– Jag har några som redan står i startgroparna, men det är också naturligt att alla inte kan arbeta varje dag då arbetsperioden sträcker sig över flera månader. Det kommer finnas ett stort behov från företagets sida, säger han avslutningsvis.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se