Klik venligst
NYHETER 2021-12-22 KL. 15:30

Ett hjälpmedel in i den digitala världen

Av Daniel Bergholm

”Digital handledning” i Kulturhuset är en plats dit du kan ta dig för att få vägledning.

Ett hjälpmedel in i den digitala världen
Digital handledning finns i Kulturhuset, här fixar Juhani Berglund sitt abonnemang.

– Med lite tålamod så löser det sig, säger Filip Hilmo, kommunvägledare på Vallentuna kommun.

Idag har det blivit ett stort glapp mellan människor som känner sig utanför den digitala världen och den snabba utvecklingen av digitala tjänster.

På tisdagar varannan vecka mellan 13:00-15:00 i Kulturhuset i Vallentuna finns det hjälp att få. Filip Hilmo är en i personalen som för dagen jobbar här. Han har varit med sedan initiativet drog igång igen efter sommaren och trivdes direkt.

– Man känner sig väldigt behjälplig och problemen man löser underlättar mycket för de som kommer hit.
Mycket är återkommande. Samtidigt menar han att det är lätt för någon som haft tekniken hela sin uppväxt, men att man måste sprida vidare kunskapen.

– Man får försöka förenkla språket lite och ha en del tålamod, men det mesta brukar lösa sig, säger han.

En av de som dyker upp och behöver digital assistans är
Juhani Berglund, 56. Han behöver hjälp att komma ur ett abonnemang och problemet löser sig på dryga kvarten. Det är första gången han är här och tipset att komma hit fick han av en kompis.

– Jag kan inte säga att jag är kunnig på detta och tycker det är kanon att detta finns. Det var lite svettigt men det gick bra, säger han.

Som en gammal häst
Han påpekar att han är från en generation som inte är uppväxt med all ny teknik. Men har också insett nyttan med att anpassa sig.

–Man är som en gammal häst, men lär jag mig det en gång så sitter det sen, säger han med ett leende.

Anna Bergström, bibliotektarie på Vallentuna bibliotek, har jobbat med detta i över 15 år och har märkt av att det dagliga behovet blivit större.

–Vi möter alla typer av problem här, både stora och små. Vårt arbete handlar främst om att folk inte ska bli utestängda från samhället, säger hon.

I vecka 12 ska de ut till Karby och Kårsta för att hjälpa boende i områdena och annat är på gång för att motverka det digitala utanförskapet. Under våren är flera andra verksamheter på gång med nya verktyg.
–Den nybildade föreningen ”SeniorNet Vallentuna” kommer ha möten på Träffpunkten och socialförvaltningen startar en tjänst som erbjuder digital handledning i hemmiljö, säger hon.

Motstånd i det digitala
Arbetet är väldigt givande för henne och det finns ett stort behov bland invånarna i Vallentuna. Men Anna Bergström upplever också en stor sorg när hon märker av det stora utanförskapet.

–Många tycker att det är besvärligt och känner motstånd i det digitala, säger hon.

Ett problem är att bedragare ofta utnyttjar personer som inte är så kunniga i det digitala.

– Vi kan guida i hur man kan vara försiktig och hur man ska tänka i de situationerna, säger hon.
En viktig detalj menar Anna Bergström är att hitta glädjen som man kan få ut av den digitala världen. Det kan bli en morot för att kunna fortsätta utvecklas.

– Vi tror på att om man känner sig trygg att se en film eller läsa en bok online, så blir steget inte så långt att ta sig an andra tjänster som Bank-ID och appar.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se