NYHETER 2024-09-05 KL. 09:20

Eva Linde förbereder inför konstrundan

Av Victoria Sid

Mellan den 5-6 oktober är det dags för årets konstrunda i Vallentuna och Täby. Totalt medverkar 43 konstnärer och en av dem är Bällstabergsbon Eva Linde. Hon har ställt ut på konstrundan under 15-års tid men årets runda kan bli hennes sista.

Eva Linde förbereder inför konstrundan
STÖTTAT. Genom konsten har Eva kunnat hjälpa människor inom psykatrin att må bättre. Genom åren har hon fått många tack av människor hon mött i sin yrkesroll. Foto: Victoria Sid

På Eva Lindes, 78, tomt i Bällstaberg finns det konst utspritt i hela trädgården. Över gräsmattan snirklar sig ett rött snöre mellan konstverken. Under konstrundan i Vallentuna brukar Eva och hennes man Jan ta emot runt 150 till 200 personer i sitt hem.

– Man får gå runt här och jag bjuder på fika, lite hembakat bröd och sånt där. Är det dåligt väder sitter man inne. Det ska vara trevligt, säger Eva.

FÄRG. Året om står Evas konst utomhus. Runt huset har hon olika färgteman, sin solsida som är turkos, uteplatsen som går i rosa och basidan som går i guldnyanser. Foto: Victoria Sid

Både inomhus och utomhus sitter tavlor, konstinstallationer och skulpturer. Intill ligger inplastade texter som vägleder betraktaren med omtanke och humor. Eva som har en lång karriär som arbetsretapeut inom psykiatrin lägger stort fokus på att hennes konst ska få folk att må bra.

– När man mår dåligt, orkar man inte ta in texter men bilden går hem, förklarar hon.

Psykisk hälsa

I carporten finns skulpturer som visar olika psykiska måenden i kontrast. En man som sitter i en båt med tomflaskor runt sig har i ett annat konstverk tagit sig framåt och sitter nöjt och fiskar. Att må dåligt har Eva själv erfarenheter av och genom alla år som terapeut har hon lärt sig hur man stöttar på rätt sätt.

RÖD TRÅD. På gräsmattan snirklar sig en röd tråd fram mellan olika verk. "bland vill man göra så himla många saker i taget men då gäller det att dra i ett snöre i taget. Annars blir det en enda stor soppa.", säger Eva. Foto: Victoria Sid

– Jag slutar aldrig tro på de jag möter. Jag kan dra och putta deras båt men jag kommer aldrig kliva över. Den ska de lära sig att köra själva, säger Eva.

PSYKISKT MÅENDE. Många av verken speglar olika måenden. Att må dåligt har hon själv erfarenheter av. Hon hade en tuff uppväxt men när hon ser tillbaka på den ser hon samtidigt mycket värme. Foto: Victoria Sid

Förutom harmoniska tavlor av vyer och fåglar använder sig Eva av mycket färg. Runt huset finns olika färgteman. Intill ingången finns hennes solsida där möblerna går i turkos, en färg som ger Eva energi. Intill står en konstinstallation i olika blåa till vita nyanser med olika loppisfynd. Uteplatsen på framsidan går i rosa nyanser och baksidan av huset lyser av guldiga verk.

– Den här rabatten har tillkommit på grund av energibesparing och behovet av att börja återbruka. Vi behöver göra det, säger Eva.

Mångsysslare

Redan som 14-åring började Eva jobba med hantverk och har blivit en riktig mångsysslare med åren. Det var hon tvungen att bli för att bevisa att hon kan. I dag kan hon titulera sig som möbelsnickare, möbelrenoverare, ikonmålare, keramiker, konstnär, textilkonstnär och silversmed. Överallt i sitt hem och utanför finns hennes handgjorda verk och möbler.

ÅTERBRUK. Många av installationerna i trädgården är loppisfynd som Eva gjort. Att återbruka mera är något hon vill uppmuntra andra till. Foto: Victoria Sid

Vad säger folk som kommer hit på dina utställningar?

– Att jag bör vara med i programet ”Vem bor här”, men de har ju helt andra kvalitéer och dyra hus, säger Eva och tittar ut över sitt mästerverk.