NYHETER 2023-09-07 KL. 07:55

Familjen Orres höna värpte jätteägg

Av Anneli Leijel

Familjen Orres höna värpte jätteägg
XXXL. En vanlig äggkopp är för liten, jätteägget kräver en expresskopp. Foto: Privat

När Gunilla Orre som vanligt gick ut till sina sex hönor på morgonen den 31 augusti möttes hon av en märklig syn. Bland de fem normalstora äggen låg ett gigantiskt ägg.

– Jag tog in det och vägde det. Det vägde 131 gram. Det är groteskt stort. Det måste ha varit jobbigt för hönan att få ut det, säger Gunilla.

Vilken av de sex hönorna som värpt ägget vet hon dock inte.

Det var i oktober förra året som familjen Orre fick hönorna. De är värphybrider av sorten bovan, framavlade för äggproduktion och värper bruna ägg. Nästan ett om dagen. Och de måste ha särskilt värpfoder.

– De har ett ägg på gång hela tiden. Det tar cirka 23 timmar för ett ägg att tillverkas, att få skalet på och nästan varje dygn lägger de ett ägg. I snitt producerar en sådan här höna 330 ägg på ett år, berättar Gunilla.

Koka dubbelt så länge

Ett normalstort ägg väger cirka 63 gram, men det är inte första gången hennes hönor gett ifrån sig ett extra stort ägg.

– Det största ägget tidigare var på 85 gram. Det var också stort, så stort att det inte gick in i äggaskarna. Men detta ägg är enormt. Det platsar bäst i espressokoppen, som äggkopp, konstaterar Gunilla.

Är det samma höna som tidigare värpt stora ägg?

– Det vet jag inte. Vi har sex höns. De är lite olika stora och värper tillsammans 4-6 ägg om dagen. Dagen innan hade de bara värpt tre ägg. Jaha, är de inne i en svacka, tänkte jag. Sen dagen efter fanns det fyra ägg plus detta stora.

Hon har googlat lite och hittat att Svt tidigare skrivit om en höna som värpt ett ägg som vägde 110 gram, men det här är alltså ännu större.

– Jag har aldrig hört talas om någon som haft höns som värpt så stora ägg, så jag tänkte att det här måste jag skicka in till vår lokaltidning, säger Gunilla som funderar på vad det svenska rekordet är.

– Jag läste i Guiness rekordbok att rekordet är en höna som värpt ett ägg på 200 gram, men jag vet inte vad rekordet i Sverige är.

Hur tänker du kring att använda det här ägget i ett recept, räknas det som ett eller kanske två ägg då?

– Ja, det är frågan. Det blir nog svårt att använda det här till ett recept.

Ska ni äta ägget?

– Ja, det ska vi nog göra. Men frågan är hur länge vi ska koka det. Sex minuter kokar jag de andra, men det här måste vi säkert koka i 12 minuter, säger Gunilla Orre.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se