NYHETER 2024-03-21 KL. 12:04

Filmskapare från Brottby med i kortfilmsfestival

Av Victoria Sid

Filmgruppen Garnfilm med Anders Österberg och hans fru Millan Österberg i spetsen har fått med två kortfilmer på Sveriges Kortfilmsfestival 2024. Filmerna som heter I nattens mörker och Snart är det jul är bland gruppens första filmproduktioner.

– Det är fantastiskt kul. Vi hade med en enminutsfilm för tre år sedan men det här är ännu större, säger Anders Österberg.

Filmskapare från Brottby med i kortfilmsfestival
KORTFILM. Mellan den 22 och 24 mars är det dags för Sveriges Kortfilmsfestival 2024 och filmgruppen Garnfilm med Anders och Millan Österberg i spetsen har två nominerade filmer.

Det stora filmintresset hos paret Österberg har varit med länge. Under deras barns uppväxt har många stunder filmats och små historier skapats. När Anders ville utöka filmskapandet insåg han ganska snabbt att det var svårt att göra ensam. Han kikade om det fanns något intresse för filmskapande och skådespeleri i Össeby församling och startade upp filmgruppen Garnfilm.

– I början var vi lite mer av en utbildningsgrupp. Det var väldigt kul. Vår granne är professionell filmproducent så han var med ett tag. Han höll lite kurser för oss. Nu ses gruppen varannan vecka, säger Anders Österberg.

Filmgruppens bidrag är båda inom humorgenren. Men att skriva humor är inte det lättaste.

GRUPPEN. Garnfilm har 45 medlemmar varav åtta är med i den aktiva manusgruppen.

– Jag tycker nog att det är svårast. Men jag tror det beror på vilken typ av humor. Den typen av humor som vi gör bygger mer på själva idén men vi vill försöka utvecklas inom andra genrer också, säger Anders.

Kortfilmsskapandet

Att fokuset hamnat på kortfilmer är av rent praktiska skäl. Långfilm kräver större resurser vilket gruppen inte har möjlighet till. Men hade de haft en historia som krävde tiden hade den fått det enligt Anders.

– Är filmen längre än vad den behöver vara så tappar den tempo, säger Millan som är extra förtjust i kortfilmer.

– När man själv ser kortfilm fattar man inte alltid grejen. Och i vissa fall fattar man direkt, fortsätter hon.

SPÄNNING. I Nattens mörker handlar om en kvinna som vaknar mitt i natten av att hon hört något.

Förutom flera filmprojekt framöver hoppas Anders att gruppen ska expandera. Men först ska flera ur gruppen gå på filmfestivalen tillsammans.

– Det var så roligt sist när vi var på kortfilmfestivalen och fick sitta i salongen och se filmerna och reaktionerna hos de andra. Man delade intresset för film tillsammans, säger Millan.

SKILJAS. I Snart är det jul ringer en pappa sina barn några dagar innan jul och berättar att han ska skilja sig från barnens mor.