NYHETER 2024-09-26 KL. 09:35

Fler behövs för att hålla koll

Av Victoria Sid

Medan vi andra tänker att vi har koll på Vallentuna genom att följa vad som händer via sociala medier finns det de som har koll på riktigt genom att vara ute i det verkliga livet.

Fler behövs för att hålla koll
SOCIALT. Bosse Hedström och Ola cedercrantz har kört Grannsamverkansbilen i flera år. Det bästa är att få se så mycket av Vallentuna. Trots att de sitter i en bil hela dagen är uppdraget väldigt socialt. Foto: Victoria Sid

I ett samarbete mellan kommunen, polisen och frivilliga åker grannsamverkansbilen ut i kommunen och spanar efter avvikelser som skadegörelse, svag belysning eller övergivna bilar. Men trots att de är ett 50-tal frivilliga behövs det fler aktiva förare för att få schemat att gå ihop.

– Vi måste bli fler. Alla är inte aktiva men om alla förare skulle åka en gång i månaden hade det varit bra, säger Bosse.

SYNAS. Under fem timmar kör Grannsamverkansbilen runt överallt i kommunen. Det är viktigt att de rör sig utanför centrumområdet och syns så mycket som möjligt. Foto: Victoria Sid

Det är torsdag och Ola Cedercrantz och Bosse Hedström ska precis börja sin tur runt i Vallentuna. I en vit bil med texten Grannsamverkan och en triangel rullar de fram i bostadsområden, förbi skolor, industriområden och över parkeringar. Ser de något avvikande antecknas det och rapporteras till kommunen, i allvarligare fall polisen.

– För oss är det viktigt att vi syns överallt. Vi kan inte bara vara i centrumområdet utan vi måste vara lika mycket ute på vischan, säger Bosse från passagerarsätet.

VARDAG. Mycket av avvikelserna som Bosse och Ola ser på sina rundor sker vanligtvis på kvällar och helger. Foto: Victoria Sid

Förlängd arm

Förutom att själv hitta avvikelserna kan de få indikationer av polisen var de bör röra sig under passet. För någon vecka sedan hade Kårstaskolan haft skadegörelse med krossade glasrutor. Då gick flera av rundorna förbi skolan för att visa upp sig och prata med lokalbefolkningen.

– Vi är polisens öron och ögon, säger Ola.

Flera gånger vevas rutorna ner för att prata med promenerande Vallentunabor. Vissa har koll medan andra inte har hört om bilen tidigare trots sina sex år i tjänst. Men mycket mer än några promenerande ser de sällan, på dagtid när bilen rullar är det lugnt i kommunen. Desto mer händer däremot på kvällar och helger vilket Bosse och Ola kan se spår av, som klotter, skadegörelse och lustgastuber. De försöker även ta sig till platser som ligger avskilt där droghandel kan förekomma.

– Vi hittar sällan någonting men förhoppningsvis stör vi, säger Bosse innan Ola svänger in mot Gustavs udde.

Behövs fler frivilliga

I dag har gruppen ett 50-tal frivilliga som till stor del är pensionärer men det räcker inte helt för att täcka upp veckoschemat. För att locka fler fanns en del frivilliga på helgens Tryggare Vallentunadagen som var starten för årets beredskapsvecka.

– Vi vill visa att andra kan vara med, säger Bosse.

VALLENTUNABOR. Kristina Bylund och Erica Fredriksson stod och pratade om ljudnivån intill byggarbetsplatsen vid Kristineberg när Grannsamverkansbilen kom rullande. Foto: Victoria Sid

Något som kan oroa nya medlemmar är att spendera fem timmar i en bil men för Bosse och Ola är det inget problem. Ibland tar de raster och under dagen får de betald lunch av kommunen. Det bästa är att få se Vallentuna.

– Man får en fantastisk inblick i hur kommunen ser ut. Alla som följer med ut på körningarna säger ”men där har jag inte varit”. Vallentuna kommun är ganska stort och innehåller ganska mycket, säger Bosse.

Men ibland kan det vara svårt att släppa rollen som grannsamverkare privat.

– Det finns ett antal hus i Vallentuna med gamla bilar och då blir man lite nyfiken, säger Bosse och ler.