Klik venligst
NYHETER 2022-01-14 KL. 11:41

Flygdagen kan komma tillbaka i september

Av Daniel Bergholm

2018 var senaste gången flyg- och motordagen arrangerades av Vallentuna Lions Club på Vallentuna flygfält. I år hoppas frivilligorganisationen att det är dags igen.

Flygdagen kan komma tillbaka i september
Thomas Järlinge har dragit igång arbetet för en ny flyg- och motordag i september.

– Det finns alla möjligheter, säger Thomas Järlinge, president i Lions Club Vallentuna.

En stor förändring är att Vallentuna flygfält inte längre räknas som ett flygfält i Vallentuna, utan som en flygplats. År 2022 kan det alltså bli första gången som flyg och motordagen hålls på Vallentuna flygplats.
– Det gör allt enklare och vi slipper trasslet som varit med Transportstyrelsen, säger Thomas Järlinge.

Beslut innan sista april
Fortfarande är det en del pusselbitar som behöver falla på plats. Men han ser positivt på möjligheterna.

– Kan vi fatta ett slutgiltigt beslut innan den sista april, då kan vi få igenom den. Kunskapen och erfarenheten finns för att lösa en ny flyg- och motordag, säger han.

Men planeringen haltar lite och kommande månader handlar det för Lions Club om att få till samarbeten och att personer utanför klubben kan bidra med sitt engagemang för att dagen ska bli av.

– Vi efterfrågar samarbetspartners, i invånare och grupper runt om i kommunen, som kan hjälpa till med planeringen och samtidigt har en vilja att synas på plats. Att vi hjälps åt och kan förnya innehållet, säger han.

Behov av fler medlemmar
Järlinge har många fina minnen från tidigare flyg- och motordagar. Bland annat när publikrekordet sattes med 6000 besökare på plats. Lions Club har nyligen haft ett återstartsmöte och är redo för fler spännande projekt men han menar också att det är viktigt att fler engagerar sig i gruppen så att de kan förnya sitt tankesätt.

–Vi är i behov av fler medlemmar, och främst yngre medlemmar. Det är något som vi tror möjliggörs av att få till samarbeten runt en sådan här dag. Då kan folk få upp ögonen för vad vi gör och hur vi jobbar, säger han.

Thomas Järlinge är medveten om att Vallentuna Lions Club har haft några tuffa år bakåt i tiden. Idag finns bara ett tjugotal medlemmar kvar. Men utöver att försöka återskapa en flygdag första helgen i september 2022, så håller de även på med en del andra projekt.

–Vi har fokuserat på en konstutställning i kommunen och julmarknaden i centrum. Sen några grejer utanför Vallentuna. Men det viktiga har varit att få igång den sociala gemenskapen i gruppen igen, säger han.

Att flygdagen ska blir av i år på Vallentuna flygplats är fortfarande inte säkert och han är väl medveten om utmaningarna som återstår.

– Det är de uppenbara - väderprognosen avgör hur många som dyker upp och sen det här med pandemirestriktionerna. Men främst är det som sagt behovet av att samarbeta med fler personer och organisationer i kommunen, säger han avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se