NYHETER 2024-05-08 KL. 14:12

Företagaren Marie firar 5 år med sitt butikscafé

Av Victoria Sid

På Bällstabergs torg firar företagaren Marie Stefanson, 56, femårsjublieum med Mimmis smått och gott. Med sin butik kombinerat med café har hon blivit en viktig del i Bällstabergsbornas vardag.

– Kvart över två är det helt fullt här. Det säger poff. Då kommer alla elever, säger Marie glatt.

Företagaren Marie firar 5 år med sitt butikscafé
FIKA. Maries verksamhet har blivit en lägereld i Bällstaberg. Hit kommer vuxna, barn, ungdommar och pensionärer i närområdet. Är man fyrbent kan man få en köttbulle vid sitt besök.

I butiken som också är ett fik är det många som kommer och går under torsdagseftermiddagen. Framförallt säljs en och annan glass i det härliga vårvädret som bjuder på sommartemperaturer.

– Det har varit lite kris här i natt. Vi hade en frys som höll på och tjafsa, säger Marie vars struliga frys resulterade i att hon fick slänga 87 mjukglassar.

Den 8 april firade verksamheten fem års-jubileum. Genom åren har hon som företagare överlevt en pandemi, flera tågstopp och lågkonjukturen som slog till med full kraft förra året. Men förutom alla påfrestningar har hon blivit en tydlig lägereld i Bällstaberg för både stora och små.

SMÅTT OCH GOTT. Att kombinera butik och fik gör att Marie har lyckats få in allt hon gillar i en och samma verksamhet. Intresset för barn har hon även lyckats få in i placeringen bredvid en skola. Hon har lång erfarenhet av att jobba med barn.

– Man får följa väldigt många människor och det har jag gjort under de här fem åren.

Kompis med kunder

Marie som både jobbat med barn och varit butikschef i flera butiker hade svårt att komma tillbaka ut på arbetsmarknaden efter en längre sjukskrivning. Ingen arbetsplats såg hennes långa erfarenhet som en styrka utan snarare en dyr prislapp. Hon hade gått i tankarna om att starta eget några år tidigare men när en kvinna på arbetsförmedlingen rekomenderade det nappade hon till slut.

– Det finns en anledning till att jag öppnade här. Jag får hålla på med barn vilket jag gillar väldigt mycket och brinner för. Jag får sälja vilket jag älskar. Jag älskar service och jag vill att folk ska trivas och må bra. Det är så många delar som man får att gå ihop, säger hon.

Marie har blivit kompis med nästan varenda kund som handlar hos henne. Med hennes glada framtoning och öppna sinne har hon även lyckats bli en stor favorit hos ungdomarna i området och en självklar plats när lunchen inte passar. Hon har även fått följa graviditeter och fört ihop pensionärer i området. Marie berättar om en kvinna som brukade komma in och äta frukost i fiket under vintern. Hon stampade varsamt av sig snön från skorna.

UNGDOMAR. "Det är fisk i skolan i dag, det är därför det är lite spring", säger Marie och tar emot en tallrik från en tjej.

– Hon tyckte det kändes som att komma hem när hon kom in i här på morgonen. Det tycker jag är ett gott betyg, säger Marie.

Till skillnad från många andra verksamheter fick Marie ett uppsving under pandemin. Många valde att handla hos henne istället för att åka längre bort. Reglerna hon satte upp följdes av kunderna och framförallt av ungdomarna som radade upp sig för att gå in en och en. Över kassan sitter fortfarande ett pexiglas som en påminnelse om pandemiåren. Tiden efter pandemin har däremot varit tuff. Från att ha haft en blomstrande verksamhet har det blivit tvärt om. Men trots att hennes första år som egenföretagare inte varit de lättaste känner hon sig inte klar än.

– Jag har en samhällsfunktion. Det var så jag ville att min verksamhet skulle vara.