NYHETER 2023-12-14 KL. 10:46

Företaget bakom Upplev Vallentuna har försatts i konkurs

Av Anneli Leijel

Vallentuna kommun ser över alternativ för att marknadsföra sina egna event och turistinformation.

Företaget bakom Upplev Vallentuna har försatts i konkurs
Skärmdump från webbplatsen "Upplev Vallentuna".

Företaget bakom Upplev Vallentuna, webbplatsen som samlar evenemang, upplevelser och turistinformation i kommunen, har gått i konkurs. Nu ser Vallentuna kommun över alternativ till sidan. Men det gäller framför allt kommunens egna händelser och evenemang.

Det var i november som kommunen nåddes av beskedet att företaget Basetool som levererar Upplev Vallentuna har gått i konkurs.

Upplevvallentuna.se har fungerat som kommunens officiella turistguide och en gemensam marknadsföringsplats för alla aktörer inom upplevelse- och besöksnäringen. Företag, föreningar och kommunen har här kunnat lägga upp information om kommande händelser och evenemang. Sidan har gett en god överblick över vad som händer och sker i kommunen, även om den inte varit heltäckande.

– På kommunikationsavdelningen har vi paketerat sidan, bland annat genom att välja lämpliga bilder. Det har varit mycket information om vad som händer på biblioteket och inom kulturen. Men också om seniordagen, till exempel. Vissa förvaltningar har lagt upp mer information än andra, berättar Johanna Harling, kommunikations- och kontaktcenterchef i Vallentuna kommun.

Vad som sker med sidan nu när Basetool gått i konkurs är oklart. Företaget är uppköpt av Magnus Emilson, grundare av Visit Group. Kommunen har inget avtal med de nya ägarna.

– Vi har sparat ner all information, så att vi har den, och tittar nu på andra lösningar, säger Johanna Harling.

Sedan några år finns skärpta krav på att webbplatser inom offentlig sektor ska vara tillgänglighetsanpassade. Upplev Vallentuna har inte varit tillgänglighetsanpassad och när kommunen nu ser över nya lösningar tar man bland annat hänsyn till detta.

– Vi tittar också på att ha en evenemangskalender på vallentuna.se. Det har vi inte idag. Men då blir det kommunens egna evenemang som läggs upp där. Sen har vi också besökskartan som inte är heltäckande, och den ser vi också över.

Innebär detta att den överblick som idag finns på Upplev Vallentuna över det mesta som sker i kommunen kommer att försvinna?

– Det kan bli lite mer splittrad information framöver. Det här är nytt för oss också och vi håller på att utforma hur det ska se ut. Hur det blir är ännu inte klart. Vår webbyrå tittar på det, säger Johanna Harling.

Än så länge går det fortfarande att ta del av informationen på upplevvallentuna.se

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se