NYHETER 2024-05-16 KL. 10:12

Försäljningen av allergimedicin fortsätter att öka

Av Uffe Lindeborg

Försäljningen av allergimedicin fortsätter att öka

Pollensäsongen är igång på allvar och allt fler svenskar har besvär av pollen. Försäljningen av receptfri allergimedicin har ökat med strax över 20 procent på fyra år, enligt nya siffror som E-hälsomyndigheten har tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren.

”Mängderna av vissa pollenslag har ökat, men personligen tror jag mer på att det beror på att immunförsvaret inte tillåts utvecklas på samma sätt som förut,” säger Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet, till Siren.

”Barn som lever på lantbruk med djur har visat sig ha ett statistiskt mycket bättre skydd mot allergi, och det varar hela livet. Det har både att göra med bakterierna och med kontakten med djur,” förklarar Åslög Dahl, som forskar på bland annat pollenallergi på Institutionen för biologi och miljövetenskaper.

Mellan 2019 och 2023 ökade försäljningen av receptfri allergimedicin i Sverige med 21 procent, räknat i antal sålda förpackningar på apotek och i detaljhandeln. De största ökningarna observerades i Kalmar län, Stockholms län och Östergötlands län.

En rapport från Siren 2021 visade att försäljningen hade nästan fördubblats från 2010 till 2020 i Sverige.