NYHETER 2023-02-23 KL. 08:10

Första uppdraget i Vallentuna slutfört

Av Daniel Bergholm

Första uppdraget i Vallentuna slutfört
FÄRDIGT Arbetshästarna Duffy och Velina löste uppgiften med att få bort träden under deras första uppdrag i Vallentuna. Eventuellt väntar snart fler. Foto: Roffe Andersson

Duffy och Velinas arbete i Vallentuna gav resultat. Arbetshästarna fick bort de sjuka granarna från Hövdingaparken och redan nu planeras det för återbesök för de framgångsrika nordsvenska brukshästarna i vår.

– Förhoppningsvis blir nästa gång senast i mitten av april. Då blir det ett projekt på Björkhagsvägen i Vallentuna, säger Anneli Sjödin på Järva Trädvårdscenter

I förra veckan genomförde Vallentuna kommun ett projekt med Järva Trädvårdcenter där arbetshästarna Duffy och Velina hade ansvar över att få bort granar med sjukdomen granbarkborre, vilket utgjorde en risk för boende i närområdet.

Läs mer: "Två hästkrafter röjer undan sjuka träd"

Hästarna var på plats stora delar av dagen den 16 februari och trots det isiga underlaget lämnade de platsen efter att ha gjort ”rent hus”.

– Vi kunde se att minst fyra träd hade blivit angripna och det var viktigt att vi fick bort dessa då det är riskträd. Duffy och Velina skötte sig utmärkt, säger hon.

Under dagen var det många besökare som tog sig lite extra tid när de passerade för att socialisera med arbetshästarna.

– Det var många som kom förbi och hälsade. Antingen bodde de i området eller gick på promenad genom parken och var nyfikna på vad vi höll på med.

Inga förskolor
Däremot hade Anneli svårare att få tag på de förskolor och äldreboenden som brukar ta sig tid att komma förbi.

– Det är första gången någonsin faktiskt som jag inte kom fram till någon. Men vi har gjort en plan tillsammans med kommunen hur vi ska göra nästa gång för att vi ska lyckas få tag i dem till nästa gång.

Angående nästa gång så finns det planer på att inom snar framtid fortsätta projektet med arbetshästarna på andra platser i kommunen.
– Då gäller det Björkhagsvägen i Vallentuna där det ska läggas tillbaka buskage och ta ner några björkar som är dåliga och måste tas om hand då de blivit riskträd, säger Anneli Sjödin.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se