NYHETER 2023-08-31 KL. 10:23

”Frihet kommer med ett pris. Och det var jag villig att betala”

Av Daniel Bergholm

”Frihet kommer med ett pris. Och det var jag villig att betala”
SJÄLVSTÄNDIG. Fesseha Kifle var tvungen att fly från sitt hemland Eritrea. Idag jobbar han som arbetscoach på Vallentuna kommun. Foto: Daniel Bergholm

Sedan april 2022 har Fesseha Kifle varit anställd som arbetscoach på Vallentuna kommun. Idag jobbar han med att hjälpa Vallentunabor ut i yrkeslivet, samtidigt som han också är projektmedarbetare för ”Care Ukraine”. Men historien hur han tog sig till Vallentuna är en resa som han aldrig hade kunnat förutse och vägen hit har varit lång.

Fesseha Kiffle föddes 1981 i Eritrea, men tillbringade sina första år i ett flyktingläger i Sudan tillsammans med sin familj. Orsaken till detta var att hans pappa var en del av en annan befrielserörelse än den som 1991 tog makten i Eritrea.

Höga krav

Efter att landet blev självständigt kunde de slutligen återvända 1997. Då hade Fesseha börjat utbilda sig för att ge sig själv och familjen en möjlighet till ett bättre liv. Vägen till universitetet var genom högskoleprovet. Där stod allt på spel, vid antagning skulle han undvika att bli inkallad till militären.

– Under väntan på resultat skickades jag till ett militärt träningscenter. Kraven för att komma in var höga, av 25 000 elever som gjorde högskoleprovet, var det 790 personer som kom in. Jag var en av de som klarade det, berättar Fesseha Kifle.

På universitetet pluggade han historia och statsvetenskap. Vid den tiden trodde han att en framtid som lärare var inom räckhåll, och en möjlighet att försörja sin familj. Men när han skulle ges chansen att studera ett år utomlands förändrades allt.

– Vår lojalitet ifrågasattes när det uppdagades att min pappa hade tillhört en organisation på 80-talet som motsatte sig den sittande regeringen. Det ledde till att jag inte beviljades tillstånd att åka iväg, vilket är något jag fick veta i efterhand, säger han.

Startade tv-kanal

Därefter fattade Fesseha beslutet att fly 2005, då han såg vart situationen var på väg. Först till Sudan och senare till Etiopien. Där startade han en radio- och tv-kanal med syfte att kämpa mot den sittande regeringen i Eritrea och avslöja förtrycket mot folket.

– Det handlar om den totala avsaknaden av yttrandefrihet. Relationen mellan folket och regeringen kan beskrivas som relationen mellan trafikljus och fordon: ”ser du rött får du stanna, får du grönt kan du gå”. Det är väldigt kontrollerat, säger Fesseha Kifle.

Under tiden hans liv som journalist fortgick bodde hans familj kvar i Eritrea. Trots risken för konsekvenser, även för hans föräldrar, fortsatte han att producera innehåll till media.

– Det är klart det fanns en oro. Det fanns fall där man straffade föräldrarna för barnens beteenden, men de gjorde ingenting vad jag vet. Min utgångspunkt har hela tiden varit att frihet kommer med ett pris. Och det var jag villig att betala, säger han.

Samtidigt började de styrande i Etiopien påverka innehållet i tv-kanalen. Då Fesseha inte ville vara en marionettdocka i deras politiska spel, sa han ifrån och blev avskedad. 2009 tog han sig till Sverige och Sundsvall och året därpå flyttade han till Stockholm och jobbade i ett decennium på Arbetsförmedlingen innan han började jobba i Vallentuna.

Riskerar fängelse

Trots att det var längesen han lämnade lever han fortfarande med sin historia. I somras var första gången på 18 år som han har kunnat träffa sina föräldrar. Ibland har det gått år utan att de kunnat höras av. Med sitt förflutna har han inte möjlighet att åka till Eritrea, i stället sågs de i Uganda.

– Är man från Eritrea måste man betala två procents skatt oavsett vart du befinner dig. Nu när jag valt att inte göra det, har jag enligt de styrande begått förräderi och för det kan jag ställas inför rätta. Det är något jag måste förhålla mig till, säger Fesseha Kifle.

Hur var det att träffa dina föräldrar efter så lång tid?

– Det kändes jättebra! Det var en enorm glädje att äntligen få omfamna dem. Jag hoppas att jag ska kunna träffa dem snart igen.

Idag har han även fått hit flera syskon som bor på olika platser i Sverige. Att försöka ändra situationen i sitt hemland eller att kunna åka tillbaka någon dag har han så sakteliga börjat släppa. Men hans förhoppningar är fortfarande att det en dag ska bli en förändring.

– Det finns ingen garanti för det, även om jag alltid hoppas. Nu har jag mitt liv i Sverige och ska göra det bästa av det, säger han.

Nu bor han i Kista, studerar på Stockholms universitet och har lagt mycket tid på sitt skrivande, där han skrivit en körkortsteoribok på Tigrinja (officiellt språk i Eritrea). Att samtidigt jobba som arbetscoach i Vallentuna är något som ger honom mycket glädje.

– Jag har insett att jag inte kan ändra vindens riktning, men jag kan ändra riktningen på min båt som gör att jag kan segla rätt. Nu trivs jag jättebra i Vallentuna och att få träffa och hjälpa människor i min vardag, säger Fesseha Kifle.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se