NYHETER 2021-11-11 KL. 13:07

Fyra dagar på cykel ska gynna sjuka barn

Av Hege

Fyra dagar på cykel ska gynna sjuka barn

TRAMPAR FÖR GOD SAK. Niclas Gustafsson (till vänster) hoppas på att det är okej att de går i mål vid Täby centrum.
Foto: PRIVAT

Känner du för att cykla mellan Åre och Täby centrum på fyra dagar? Nästa år finns chansen – och samtidigt stödjer cykeleventet organisationer som främjar barn med diabetes, och barn med intellektuellt funktionshinder.

Cykelventet som går mellan Åre och Täby ska ske i augusti 2022 – men redan har 150 000 kronor samlats in.
– Cyklingen är sekundär, det primära är att det är en välgörenhetsinsamling, säger Niclas Gustafssson från Täby som jobbar på Stanley Security Sverige, det företag som står bakom insamlingen.

Men att kalla cyklingen för sekundär kan låta lite paradoxalt för den mindre vältränade. Första sträckan, mellan Åre och Östersund, är 15 mil lång. Dag två, vars mål är Järvsö, är 22 mil lång. Man färdas i grupper om 10 till 15 för att inte vara ett hinder och för att biltrafiken ska flyta bättre. Totalt cyklas 70 mil på fyra dagar med stopp för mat och sömn, och målet är torget i Täby centrum.

– Vi hoppas åtminstone på att få vara där, men om det inte går finns det gott om stora ytor i Täby. Vi vill sluta där och inte i Stockholm för att undvika trafiken, säger Niclas Gustafsson.
De organisationer som ska få pengarna är dels Barndiabetesfonden, dels Aktivisfonden. Den senare hjälper till så att barn med intellektuella funktionshinder ska få aktivera sig och sporta.

– Vi har länge jobbat med Aktivisfonden men när vi ville hjälpa en organisation till kom barndiabetes upp. Deras lite okända arbete behöver mer pengar till forskning, med all respekt för till exempel Barncancerfonden och de enorma pengar som samlas in till dem, säger Niclas Gustafsson.

Målet är att samla in en miljon kronor. Men redan har 150 000 kronor kommit in. En del av de pengarna kommer från de hittills 180 deltagarna som alla skänker minst 500 kronor var.

– Under året blir det också olika event, bland annat en välgörenhetslunch där en restaurang bjuder på fyrarätterslunch och hundra procent av intäkterna går till insamlingen. Det är väldigt, väldigt roligt att se det engagemang som skapas.