NYHETER 2022-01-20 KL. 13:00

Generösa givare fixar prisbordet

Av Daniel Bergholm

Bingo har blivit ett mycket populärt inslag på Humanas nyöppnade äldreboende vid Åby Ängar.

Generösa givare fixar prisbordet
Varje fredag håller hon i bingot som blivit ett populärt inslag på äldreboendet Åby Ängar.

Elisabeth Sjökvist som jobbar med service på Åby Ängar, kände att hon ville samla in fler bingovinster till boendets bingoträffar. En förfrågan i några lokala Facebook-grupper gav resultat direkt.

– Människor är så generösa och vill hjälpa till. Jag har fått en så stor mängd gåvor att jag behöver frakta hit allt i olika omgångar, säger hon.

På fredagar klockan 15:00 går bingon av stapeln. Med rådande skärpta restriktioner så är de tvingade att hålla isär boende från olika våningsplan för att kunna fortsätta spela bingo.

– Vi har insett att detta är en uppskattad aktivitet som vi verkligen vill hålla i gång, även om vi får göra det på ett mer smittsäkert sätt, säger Elisabeth Sjökvist.


Några av de hundratals priser som hon lyckats samla in. Godis och skönhetsprodukter är populärast.


Smällde bara till
För att kunna hålla intresset vid liv så har prishyllan behövt fyllas på. Då tog Elisabeth Sjökvist ett initiativ, vilket hon tidigare har gjort när hon ville erbjuda boende material till handarbete. Hon skrev återigen i lokala Facebook-grupper för att se om privatpersoner kunde tänka sig att skänka vinster, och responsen dröjde inte länge.

– Det smällde bara till: ”Baaam! sa det”, och nu har vi har fått in allt möjligt vilket är så himla roligt, säger hon.

Det är en salig blandning av gåvor. Godis, pussel, gosedjur och skönhetsprodukter går att skönja på det uppdukade vinstbordet. Vinnarna får själva välja sina vinster.

– Godiset brukar ofta vara populärast och även skönhetsprodukterna, säger hon.

Frågar ständigt
Om bara några timmar är det dags för en ny bingo och trots att Elisabeth Sjökvist egentligen har semester idag, så kunde hon inte undvika att åka in.

– Det gick inte att stanna hemma. Just bingon är så viktig för våra boende. ”När är det bingo?”, frågar de jämt och ständigt, säger hon.

Gåvor som kommer från företagen är sådant som de annars måste göra sig av med och Elisabeth tar tacksamt emot allt.

– De mesta är riktigt fina priser. Och det som inte fungerar som bingovinster skänker jag vidare till andra organisationer, säger hon.


Elisabeth Sjökvist har samlat in hundratals med bingovinster efter några meddelanden på Facebook.


Allt som fick plats
Med tanke på uppdelningen är det idag endast en handfull boende som kommer ner till bingon. Men till dem saknas det nu inte priser. Den första som lyckas fylla en vågrät rad på sin bingobricka vinner första pris och blir först att välja på de hundratals priserna på bordet.

– Det var allt som fick plats i min lilla Hyundai. Men jag har säkert fått in fem gånger så mycket som ligger hemma och väntar. Vi har fått in bingovinster för en lång tid framöver, säger Elisabeth Sjökvist avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se