NYHETER 2023-11-09 KL. 10:45

Glaskrossnotan: 1 miljon kronor

Av Daniel Bergholm

Saftig kostnad för Vallentunas skattebetalare efter att över 100 fönster krossats på Rosendalsskolan. I slutet av oktober förstördes totalt 116 fönster på Rosendalsskolorna. Händelsen är polisanmäld, och den totala notan för att åtgärda skadorna beräknas uppgå till drygt en miljon kronor.

Glaskrossnotan: 1 miljon kronor
116 FÖNSTER. Under kvällen/natten till den 25 oktober förstördes 65 fönster på Rosendalsskolan södra och 51 fönster på Rosendalsskolan norra. Händelsen är polisanmäld. Foto: Roffe Andersson

– Det är fastighetsägaren, Vallentuna kommun, som får stå för kostnaderna, säger Åsa Allestam, chef för förvaltaravdelningen på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Under kvällen/natten till den 25 oktober gick någon eller några personer till attack mot en skola i Vallentuna. Totalt krossades 65 fönster på Rosendalsskolan södra och 51 fönster på Rosendalsskolan norra. Enligt anmälan krossades rutorna med stora stenar samt en busshammare.

– Glaskross är något som händer då och då, men inte av den här digniteten, säger hon.

BUSSHAMMARE. Fönstrena krossades med stora stenar och en busshammare. Foto: Roffe Andersson

Stora kostnader

En polisanmälan har upprättats, och en anmälan är gjord till försäkringsbolaget. Men om inte en gärningsperson hittas och blir återbetalningsskyldig, är det Vallentuna kommun och medborgarna som får stå för kostnaden.

– Beräknad kostnad är mellan 6 000 och 10 000 kronor per fönster. Sedan tillkommer jourkostnader, städning och skyddstäckning. Dessutom kräver det extra arbete för vår- och skolans personal, säger Åsa Allestam.

Vallentuna kommun har nu uppföljningsmöten med bland annat Tryggare Vallentuna, för att förhindra att liknande händelser inträffar i framtiden.

– Vi ökar närvaron med bevakning på skolorna och har haft avstämningsmöte med skolan om åtgärder, som att exempelvis gå igenom belysningen och se till att inget löst material finns nära fasaden, säger hon.

Tid att åtgärda: 2-3 månader

Att åtgärda de omfattande skadorna på skolans byggnader kommer ta tid. Enligt Åsa Allestam beräknas det vara fixat först om två till tre månader.

– Skyddstäckning och städning är utfört, men när det handlar om så många fönster samtidigt tar återställningen tid. De första fönstren beräknas komma om cirka fem veckor, och vi räknar med att det tar cirka 2-3 månader innan alla fönster är på plats, säger Åsa Allestam.

Så här anmäler du pågående skadegörelse:

Vid pågående skadegörelse ska du ringa 112. Annars kan anmälan göras via numret 114 14 eller online på polisens e-tjänst.

Är skadorna synliga är det bra om du fotograferar och sparar dem som framtida bevismaterial och som underlag för anmälan till försäkringsbolag.

Informera polisen om materialet. När du fotograferar skadan är det bra att lägga en linjal eller ett annat vanligt föremål bredvid, som kan användas som referensmått.

Tänk även på att kontakta ditt försäkringsbolag om du önskar ersättning för skadorna.

Källa: Polisen.se