NYHETER 2024-10-03 KL. 10:15

Grannarna gör det välkomnande i Gällsta

Av Victoria Sid

För den som har vägarna ut till Gällsta finns det mycket att beundra. För att göra orten mer välkomnande har grannarna nämligen varit finurliga. I en busskur står en bokhylla fylld med böcker, runt omkring i området sitter det välkomnande skyltar och intill en av grusvägarna står en kärleksbänk.

Grannarna gör det välkomnande i Gällsta

Vid busshållplatsen Gällsta i västra delen av Vallentuna står en röd busskur i trä. Inuti står en bokhylla proppfylld med böcker. I huset intill kör en man runt på en gräsklippare. En gång i tiden byggde han busskuren till sina barnbarn för att de skulle slippa stå i regnet och vänta på bussen.

– Tummen sitter väl inte mitt i handen, är man bondunge från början är man van, säger Nils Rickberg om busskursbygget.

Han tar fortfarande hand om busskuren trots att få bussturer går förbi området men bokhyllan är inte hans.

BUSSKUR. Nils Rickberg byggde busskuren som i dag huserar böcker. Han är själv uppvuxen i området och byggde busskuren till sina barnbarn för att de skulle slippa stå i regnet och vänta på bussen. Foto: Victoria Sid

– Den används väl, folk stannar och byter böcker. Jag har ställt dit en del böcker som jag läst. Men jag själv åker inte buss, jag åker gräsklippare, säger Nils Rickberg skämtsamt.

Idé från lantstället

Två hus bort från Nils pekas upphovspersonerna ut. I den starka höstsolen på altanen framför huset står paret Lena och Lennart Johnsson.

– Den ska städas, säger Lennart besvärat och syftar på dammet som lagt sig i bokhyllan från vägen intill.

UPPHOVSMAKARE. Paret Lennart och Lena Johnsson är upphovsmakarna till bokhyllan. De tog en de hade hemma och rensade ut bland sina böcker. Foto: Victoria Sid

Paret fick idén från sitt lantställe på Rådmansö där det stod massor av böcker i busskuren. De bar ut en gammal bokhylla hemifrån och rensade ut bland sina böcker. Men för att slippa dammet framöver kommer de städa ur och sätta en glasdörr på bokhyllan.

– Det är en del som ställer dit böcker, man ser att det är nytt. Det är ganska enkelt istället för att kasta, säger Lena.

Fler överraskningar

Men busskuren är inte den enda överraskningen man kan få i Gällsta. En vacker röd bänk, kallad kärleksbänken står intill en av vägarna och runt omkring sitter det röda skyltar i trä som berättar om området och vad man kan göra där.

– Kärleksbänken är lite rolig, det är Chrille Rickberg som ställt ut den. Folk sätter sig där och fikar, säger Lennart och fortsätter:

– Jag har satt upp skyltarna. När man är här ute finns det tomter, ängar och skog. Folk kan inte riktigt allemansrätten och då står det på skyltarna ”Välkommen, här får du gärna rida och gå uppe i skogen”. Vi äger gården och hästtjejerna måste veta var de kan rida utan att folk blir arga.

KÄRLEK. På en bänk intill vägen står en röd bänk som utsmyckats med ordet "Kärleksbänk" och två hjärtan. Här sätter sig ofta folk och fikar när de rör sig i området. Foto: Victoria Sid

Det värsta han vet är när det sitter band uppe med ridning förbjuden eller privat mark. Därför vill han välkomna folk istället och har flera planer framöver. Intill busskuren vill han göra ett promenadstråk mellan hagarna bort mot skogen.

– Det är jättemånga som går här så det blir lite kul. Jag försöker bevara bygden.

VÄLKOMNA. Runt Gällsta gård har ägaren Lennart Johnsson satt ut skyltar som välkommar folk till området och vad man kan göra där. Han ogillar starkt när det sitter band ute med privat väg eller ridning förbjudet. Foto: Victoria Sid.