NYHETER 2024-02-08 KL. 08:42

Gubbyoga med högläsning - ett vinnande koncept

Av Nora Andersson

I tisdags drog gubb- och damyogan igång i biblioteket på Kulturhuset. Fram till slutet av mars kommer Ulrika Skarin, verksamhetschef på Korpen Vallentuna, att erbjuda yoga med avslappnande högläsning eller livemusik på Kulturhuset.

Gubbyoga med högläsning - ett vinnande koncept
TRE TAPPRA. Tre personer antog utmaningen att vara med på gubbyoga i biblioteket, med Korpens Ulrika Skarin som instruktör. Foto: Roffe Andersson

Göran Wicksell, 75, var en av deltagarna på det första passet av gubbyoga. Han hittade klassen i evenemangskalendern på Vallentuna kommuns webbplats.

– Det var tur att det stod gubbyoga, då vågade man komma.

Omringade av bokhyllor inne i biblioteket gjorde gubbarna yoga till lugn musik. Det var första gången Göran Wicksell provade yoga och debuten blev en positiv överraskning.

– Absolut kommer jag tillbaka. Det känns som att kroppen behöver det här. Och lite för själen också är ju bara ett extra plus.

Utefter egen förmåga

Nästa tillfälle planerar Göran Wicksell att dra med fler kompisar. Ulrika Skarin, instruktör för yogaklasserna och verksamhetschef på Korpen Vallentuna, hoppas att gubbyogan kan locka fler män att våga prova yoga. För henne handlar yoga om att alla ska känna sig välkomna, oavsett förutsättningar.

NÖJD. Göran Wicksell gillade sättet att röra på sig och funderar på att fortsätta med yoga. Foto: Roffe Andersson

– Jag vill verkligen att de som är skeptiska ska komma och prova! Det är superenkelt. Det handlar bara om att följa sin egen kropp och röra sig efter sin egen förmåga.

Ulrika Skarin har inspirerats av Chi Gong och Tai Chi och beskriver sina klasser som lugna med ett stort fokus på andning, men även balans och styrka. Efter många års erfarenhet som hälsopedagog, massageterapeut och gruppträningsinstruktör är hon van vid att anpassa sina klasser efter deltagarnas behov.

Positiva hälsoeffekter

Skador eller stelhet är inget hinder, tvärtom, det blir bättre med yoga. Positionerna i yoga bidrar till ökad smidighet och styrka samtidigt som de motverkar hjärt- och kärlsjukdomar och smärta, framförallt i rygg och nacke. Yogan hjälper även till att varva ner, förbättra sömnen och öka stresståligheten.

– Yogan är egentligen A och O för alla människor. En del tycker att yoga inte är någon riktig träning för att man inte svettas, men egentligen är det de som säger så som behöver yogan allra mest.

Gubb- och damyogan är en del av projektet Kultur i rörelse - ett samarbete mellan Kulturförvaltningen och Fritidsförvaltningen. Ambitionen är att skapa ett mer levande kulturhus genom att kombinera kultur och rörelse. Yogan avslutas med avslappnande högläsning av någon på biblioteket.

Utvalda onsdagar sker yogan i kulturrummet och ackompanjeras av livemusik. Efteråt serveras kaffe och te.

Nora Andersson