Klik venligst
NYHETER 2021-11-11 KL. 13:12

Hallå där: Sandra Jacobsson som ska tala under kommande klimatdag

Av Daniel

Hallå där: Sandra Jacobsson som ska tala under kommande klimatdag

GILLAR HÅLLBART. Sandra Jacobsson är klimatsmart odlare i Vallentuna som hoppas kunna påverka lyssnare under Klimatdagen 21 november.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Den 21 november är den årliga klimatdagen och i Vallentuna representeras den av en mängd olika talare, för att inspirera kommunens invånare att minska klimatpåverkan.

En av talarna är Sandra Jacobsson. Hon har märkt av att klimatet blivit mer öppet för att diskutera dessa frågor.

–Man anses inte längre vara märklig om man är engagerad i klimatet, utan det har blivit mer självklart än för några år sedan, säger hon.

Gruppen “klimatsmarta odlare” arbetar för att minska Vallentunas klimatpåverkan och på klimatdagen kommer en av medlemmarna, Sandra Jacobsson, 41, hålla en presentation om hur gruppen hjälps åt för att göra trädgårdarna mer hållbara och samtidigt inspirera andra.

–Jag kommer visa upp bilder från våra träffar, sen också från våra trädgårdar och visa upp hur man kan samla regnvatten, täckodla och kompostera, säger hon.

Jacobsson anser att en betydande del i hur man kan tänka klimatsmart, handlar om att konsumera färre trädgårdsprodukter. En trädgårdprodukt som, enligt henne, tydligt behöver minska i konsumtion är jord, som ofta består av en hel del torv.

– Torv är en sinande källa som vi kan göra slut på. Kan vi i stället lära oss att göra vår egna jord, genom kompostering, hade det varit en stor miljövinst, säger hon.

Med en kompost menar hon att man kan göra sin egna jord i stället för att slänga på tippen och direkt åka och köpa nya plastsäckar med jord.

–Komposten blir samtidigt en boplats för en massa små liv, insekter och mikroorganismer som vi behöver i våra trädgårdar, säger Sandra Jacobsson.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Blev trendigt
Under pandemin blev det även en ordentlig trädgårdsboom.

– Då blev det trendigt att börja med sin egen trädgårdsodling. Folk började odla egna grönsaker och många blev mer medvetna, säger hon.

Hon jobbar till vardags med kost, träning och hälsa och ser ett samband mellan kroppshälsa och klimathälsa. Det handlar om att både kroppen och vår planet ska vara hållbara.
–En människa som äter klimatsmart, med mycket grönsaker och närproducerat, blir samtidigt hälsosam mot kroppen. Det är ju olika frågor, länken däremellan är att vi ska tänka hållbart, säger Sandra Jacobsson.

Varför är klimatdagen viktig för Vallentuna?

–Alla frågor är viktiga, sen handlar det om vad som får en engagerad. Det kan handla om solpaneler, elbilar, eller som för mig mat- och odlingsfrågor. Alla kan göra en skillnad och det är ganska enkelt, säger hon.

Vad är det främsta du vill förmedla?

– Det är väldigt få i vår grupp som är någon expert, men genom den samlade kunskapen som vi har så lär vi oss tillsammans. Jag vill bjuda in folk till den gemenskapen, säger Sandra Jacobsson avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se