NYHETER 2024-06-18 KL. 10:03

Hannes kämpande gav reslutat - klarade A i alla ämnen

Av Victoria Sid

På Hagaskolans skolavslutning för niondeklassarna var känslorna många hos eleverna som lämnar högstadiet och sätter sikte mot gymnasiet efter sommaren. Eleven Hannes Dejke lyckades med något utöver det vanliga, han har fått A i alla ämnen.

– Det känns sjukt. Det är svårt att ta in det, säger Hannes.

Hannes kämpande gav reslutat - klarade A i alla ämnen

Den 13 juni var det dags för niorna på Hagaskolan att bli avtackade och gå på ett efterlängtat sommarlov. I skolans matsal samlades alla nior för att få sina slutbetyg och springa ut. Hannes Dejke hade inte anat innan att han skulle få A i alla ämnen men för ungefär två veckor sedan började han förstå att möjligheten fanns. Men han vågade inte hoppas för mycket.

– Jag vet att jag skulle bli hjärtekrossad om jag trodde att jag skulle nå det och sen inte gjorde det. Så jag har försökt att inte tänka på det. Och bara tänkt att jag kommer in på det gymnasiet jag vill, säger Hannes.

I slutet av terminen har han pratat med alla lärare om sina betyg i de olika ämnena. För varje samtal har hans säkerhet på att han kommer få full pott ökat. När Hannes till slut var helt säker på resultatet var det ren lycka.

KÄMPE. Hannes Dejke har kämpat hårt och fått A i alla ämnen. Till hösten väntar tekniklinjen på Täby enskilda gymnasium. I framtiden drömmer Hannes om att bli utvecklare eller en karriär inom forskning. Foto: Victoria Sid

– Jag var överlycklig. Det var en lättnad, säger han.

Studieknep

Bland favoritämnena finns tyskan och matematiken. Det sistnämda har han alltid haft lätt för och därför fått läsa gymnasiematte det senaste året. Även där fick han A. För att lyckas har han hittat sätt att plugga som fungerat för honom.

– Jag anteckar i en viss bok innan prov och det är bra att diskutera ämnet. Man hittar sätt som funkar, säger Hannes.

Kommer sakna Hagaskolan

Till hösten börjar Hannes på tekniklinjen på Täby enskilda gymnasium. Men trots sina höga betyg har han varit orolig för att inte komma in.

– I början på det här året hade jag många grejer jag var lite orolig för att jag skulle sänka mig i.

Men tekniklinjen har även utökats till två klasser vilket även det gjort att lite nervositet släppt.

– Sedan jag fick veta det har jag varit rätt lugn. Sen råkade det här ske också. Så det är faktastiskt.

Han ser fram emot hösten men tycker att det är lite jobbigt att lämna Hagaskolan, där han gått i fem år.

– Det känns väldigt synd att behöva dra härifrån. Det är en bra skola med engagerade lärare och ledning. Det här är den största förändringen i mitt liv någonsin. Det är lite spänning i det.

UTSPRING. På Hagaskolan annordnades ett utspring för eleverna i niondeklass. Lärarna gick först och bildade en tunnel som ungdomarna sprang igenom. Foto: Victoria Sid

FÖRST UT. Efter lärarnas uppställning sprang de första eleverna ut och lyckan var stor. Foto: Victoria Sid

Efter utdelningen av betygen i matsalen var det dags att springa ut på skolgården. Där hade nära och kära ställt upp sig för att ta emot eleverna i ett försiktigt sommarregn. Efter några väl utvalda ord från rektorn ställde lärarna upp sig som en tunnel som niorna sprang igenom mot sommarlovet.

REGN. Till ett lätt sommarregn sprang eleverna ut ur skolan och genom tunneln av lärare. Foto: Victoria Sid

SKYDD. Kuverten med betyg fick agera regnskydd när eleverna kom ut på skolgården. Foto: Victoria Sid

KÄNSLOR. Med betygen i handen sprang eleverna ut från skolans matsal. Ute på skolgården var känslorna många. Foto: Victoria Sid

KLASSEN. Niorna var uppklädda för sin sista dag i högstadiet och alla hade fått en papptallrik runt halsen med roliga små personbeskrivningar, så kallade "klassens". Foto: Victoria Sid