Klik venligst
NYHETER 2021-12-22 KL. 16:00

Hans liv räddades i sista stund

Av Daniel Bergholm

Bara timmar var kvar till att katten Örjan skulle avlivas. Linnea Manzang, som jobbar på Vallentuna djurklinik, skickade ut ett meddelande på Facebook som räddade kattens liv.

Hans liv räddades i sista stund
Den 10-åriga katten Örjan fick ett nytt hem till jul med hjälp av generösa Vallentunabor. Foto: Daniel Bergholm

–Det är helt otroligt, säger hon.

Om ingen kunde ta hand om den norska skogskatten Örjan så var en avlivningstid inbokad klockan 13:00. Solgläntan var full och de andra försöken att hitta ett hem till honom hade misslyckats. Då blev Facebook sista utvägen.

– När ingen hittade något, så föreslog jag ett inlägg i gruppen ”Nytt i Vallentuna” som ett sista desperat försök, säger Linnea Manzang.

Hon hade blivit glad om en person svarade, men responsen som inlägget fick slog alla förväntningar.
– Det blev hur stort som helst och jag vet inte hur många som skrev till mig privat eller i kommentarsfältet. Helt otroligt, säger hon.

Man blev förtvivlad
Linnea påpekar att det var en kvinna som hörde av sig, Agneta Karlsson, som passade perfekt in på Örjans profil. När vi träffar henne berättar hon hur tankarna gick.

– Jag var inne och kollade på Facebook och såg att han då skulle dö om två-tre timmar. Man blev förtvivlad, säger hon.

Agneta Karlsson bor i Brottby och har haft katter i stort sett i hela sitt vuxna liv, vilket gjorde att hon kände sig väl förberedd. Även om hennes senaste katt gick bort 2018 och att hon då tänkte att det skulle dröja till nästa katt.
– Men till slut var det självklart. Linnea var också så snäll att och körde ut honom hit med mat, säger hon.

Örjan har redan börjat göra sig bekväm i sitt nya hem och inser nog inte att han bara var timmar ifrån att inte få fira jul i år. Hans nya ägare är överraskad över hans snabba acklimatisering.

– Det är otroligt vad snabbt han anpassat sig. Redan första kvällen hoppade han upp i mitt knä framför teven och första natten låg han på min huvudkudde i sängen.

Firar jul tillsammans
Och snart är det dags för deras första av förhoppningsvis många jular tillsammans.

– Det blir väl inget vanligt julfirande med tanke på corona, men jag och Örjan får fira den tillsammans. Det har jag ingenting emot för han är en väldigt trevlig och lättsam katt.

För Vallentuna djurkliniks del så fortsätter arbetet med att hjälpa hemlösa katter- och hundar. Finns det Vallentunabor som känner att de har plats i sitt hem så kan man ta kontakt med dem.

– Man kan anmäla sig hos oss och sen kan vi kontakta personerna på den listan när behovet finns. Det kan bli en viktig grej och vi märker av att det finns ett stort intresse här, säger Linnea Manzang.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se