NYHETER 2021-08-26 KL. 09:03

Henrik Kelfve lämnar Vallentuna för Nacka

Av Anneli

Henrik Kelfve lämnar Vallentuna för Nacka

FÖLJESLAGARE. Henrik Kelfve hänger på Vallentunas förre kommundirektör, Victor Kilén, till Nacka.
Foto: PRESSBILD

”Alla känner alla i Vallentuna. Det är positivt, men kan ibland uppfattas som oprofessionellt”

Den 1 oktober lämnar Henrik Kelfve tjänsten som kommunikations- och marknadschef på Vallentuna kommun för att bli kommunikationsdirektör i Nacka.

Här berättar han om vad han minns mest från sina fem år i Vallentuna – och på vilket sätt Vallentuna skiljer sig från andra norrortskommuner.

När Henrik Kelfve styr kosan mot Nacka hamnar han i en kommun med en tre gånger så stor befolkning, 106000 invånare jämfört med Vallentunas 34000. Där blir han åter kollega med Vallentunas tidigare kommundirektör, Victor Kilén, som numera är Nackas stadsdirektör och basar över tjänstemännen i kommunen.

– Det är ingen hemlighet att Victor Kilén ville att jag skulle söka tjänsten. Så när kommunen utlyste tjänsten sökte jag som en av alla andra, berättar Henrik Kelfve.
Innan han kom till Vallentuna kommun jobbade han som samhällskommunikationschef på Swedavia och innan dess hade han arbetat som kommunpolitiker för Moderaterna i 17 år, bland annat som kommunalråd i Solna. Han sitter fortfarande i kommunfullmäktige för (M) i Sigtuna.

När du tänker tillbaka, vad har varit roligast och vad minns du mest från din tid i Vallentuna?

– Det mest fantastiska var den första tiden, när jag kom och Parisa (kommunstyrelsens ordförande red anm) och Victor tillträtt. Vallentuna var då lite i periferin, inte riktigt en del av den regionala utvecklingen. Parisa och Victor hade tankar om att ordentligt ta plats i regionen och driva utvecklingen som en kommun.

–Det började med att man tog fram ett beslut i kommunfullmäktige om en ny riktning för Vallentuna. Det ledde fram till vår vision, ”Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer”.

Vision gav styrfart
Det är lätt hänt att en vision stannar vid vackra ord, men enligt Henrik Kelfve lyckades man efter ett tag få alla som arbetar i kommunen med på tåget. Tidigare visade medarbetarundersökningar att det fanns ett ganska stort avstånd mellan medarbetare och kommunledning.

– Nu har det blivit mycket bättre, vi har fått organisationen att känna stolthet över vart den är på väg, oavsett om man är förskollärare eller bygglovshandläggare. Vi har fått upp styrfart och Annika Hellberg (ny kommundirektör red anm) har kommit in med ett inspirerande och glädjefyllt ledarskap, säger Henrik Kelfve.
I Vallentuna har Kelfve arbetat med kommunikation samt marknadsföring. Som kommunikationsdirektör i Nacka blir han en del av kommunens ledningsgrupp.

– Mitt arbete kommer handla om att vara med och formulera den övergripande berättelsen om Nacka och att få all kommunikation att dra åt samma håll. Jag ska också jobba med externa relationer med andra kommuner och beslutsfattare, bland annat för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka.

Du har erfarenhet av flera norrortskommuner, vad är unikt för Vallentuna?

– Här finns mycket av småskalighet och starka sociala nätverk. Uppsidan är att försöka vidmakthålla den nära dialogen som finns mellan näringslivet och kommunpolitiken, samtidigt som kommunen växer. De starka sociala nätverken gör att alla känner alla. Det är i allt väsentligt positivt, men kan ibland uppfattas som oprofessionellt. Även om Vallentuna nu blir mer urbant och en aktiv del av huvudstadsregionen, finns småskaligheten kvar.

"Jag drev lite med Victor"
En händelse, en kort tid innan Henrik Kelfve började jobba i Vallentuna, minns han alldeles särskilt. Han och Victor Kiléns vägar hade korsats tidigare, och en dag när Henrik jobbade på Swedavia och Victor var tf kommundirektör i Vallentuna, sprang de på varandra igen.

– Jag hade haft Vallentuna i blickfånget när jag jobbade åt Moderaterna i Stockholms län. I Vallentuna händer väl inget, sa jag till Victor och drev lite med honom. Kanske har det varit så, sa Victor, men nu börjar en ny resa med en ny inriktning. Och så beskrev han Vallentuna som en del av regionen och all potential som finns här. Jag minns det tydligt, hur jag blev besegrad av argumenten. Samtalet slutade med att jag sa att om det blir någon ledig tjänst inom kommunikation, så hör av dig.

Och så blev det, Victor hörde av sig och tyckte Henrik skulle söka tjänsten som kommunikationschef i Vallentuna.

– Här kan jag vara med och göra en förändring, tänkte jag, och det har jag aldrig ångrat, säger Henrik Kelfve.