NYHETER 2023-09-28 KL. 10:21

Höstens aktiviteter igång i Gula villan

Av Daniel Bergholm

Höstens aktiviteter igång i Gula villan
FARTFYLLT. I villan sker det aktiviteter främst på måndagar och onsdagar efter skoltid. Bild fr. vänster: Annica Engqvist, Emilia Möller, Josephine Netzler Peldan och Joline Scott. Foto: Roffe Andersson

Mellan Vallentuna kyrka och Mathiasgården, i den så kallade ”Gula villan”, är ungdomarnas plats. Sedan den 30 augusti är det återigen full fart i husets lokaler fram till mitten av december. Där erbjuds flera aktiviteter i veckan, men även en möjlighet att bara umgås.

Konfirmation en faktor

Några som sitter i styrelsen för de drygt 300 medlemmarna i Svenska kyrkans unga i Vallentuna är Joline Scott, Josephine Netzler Peldan och Emilia Möller. De gick alla med efter sina egna konfirmationer, vilket är det vanligaste sättet att börja engagera sig.

– Men det är inget krav, utan vem som helst får komma hit från 14 års ålder. Samtidigt tror jag att många känner att det är så pass roligt med konfirmation att de vill fortsätta umgås tillsammans, säger Josephine.

Framför allt är det måndagar och onsdagar efter skoltid som aktiviteterna sker varje vecka. Men det finns även aktiviteter andra kvällar och helger. På loven brukar man göra utflykter, som exempelvis till Furuviks djurpark under det kommande höstlovet.

– Det kan vara allt från spelkvällar, korvgrillning och läxhjälp. Men främst handlar det om den sociala biten, att få en gemenskap och lära känna nya vänner, säger Joline, som är ordförande i SKU Vallentuna.

Hemkänsla

SKU Vallentuna fyller i år 30 år. Annica Engqvist, pedagog i Vallentuna församling, har varit med sedan ungdomsaktiviteterna startade i Gula villan. Hon ser det som lärorikt att ungdomarna har tillgång till ett eget hus, där de får vara med och bestämma om förhållningsregler och aktiviteter.

– Vi har tydliga spelregler. Men det finns också stor frihet att hitta på olika saker och att man lär sig vad som gäller av varandra. Jag tror många upplever att huset blir som att komma till sitt andra hem, säger hon.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se