NYHETER 2025-08-07 KL. 08:45

Från fickparkering till pizza-SM

Av Victoria Rubinsson

Efter ett för honom oväntat silver i pizza-SM trillade uppmaningar om att öppna en egen pizzeria in för Vallentunabon Giorgio Paoli. Men någon egen restaurang blev det inte.

– Det hade varit ett bra sätt att marknadsföra det på, säger Giorgio när han tänker tillbaka på tävlingen.

Från fickparkering till pizza-SM

Att Giorgio skulle anmäla sig till ett SM i pizzabak var inget som egentligen stod på hans att göra lista 2018.

– Det var min fru som hittade den, säger Giorgio och fortsätter:

– Hon googlade på tävlingar i fickparkering för hon tycker att jag är duktig på att parkera och fick då upp pizzatävlingen.

Bästa pizzabagaren

Han anmälde sig och trodde inte han skulle knipa en plats efter att bara ha bakat pizza hemma. Men en dag stod han där, bland tre professionella pizzabagare och tävlade om vem som skulle bli Sveriges bästa pizzabagare 2018.

– Min största rädsla var hanteringen av degen, för är du professionell gör du flera hundra pizzor om dagen men gör man det bara på helger lite då och då kan saker gå fel, säger Giorgio.

GODAST. Med Giorgio i köket har han sina döttrar som tycker pappas pizza är den godaste. Foto: Victoria Rubinsson

Tävlingen inleddes med att finalisterna skulle göra en klassisk margarita innan de fick fria händer att göra vilka toppings de ville.

– Jag gjorde en pizza som jag kom på när jag hade lite italienska vänner över på middag när jag förberedde mig inför tävlingen. Vi testade att göra en vit pizza, bianca.

På pizzan hade han mozzarella, gorgonzola, ricotta, salsiccia och rödlök.

– Det blev en bra kombination av sött och salt, säger Giorgio.

Trodde du att du skulle knipa ett silver?

– Nej inte alls, jag hade inga förväntningar, svarar Giorgio.

ORO. Inför tävlingen var Giorgio orolig över degen. Konkurrenterna var pizzabagare och han själv som bara gör pizzor på helgerna hade inte alls samma degvana. Foto: Privat

Ny passion

Efter tävlingen hade han tankar på om han skulle öppna sin egen restaurang och fick många uppmaningar. Han blev inbjuden till TV4 för att berätta om silvret och det skrevs artiklar om tävlingen men istället fortsatte han med helgpizzorna i sitt kök i Vallentuna. Men det dröjde inte länge innan han fick en till passion.

– Gelato, det började jag med när jag var på min nästa föräldraledighet, när jag hade lite tid att läsa. Nu har jag en semiprofessionell gelatomaskin och gör gelato då och då.

Giorgios bästa tips

Att baka pizza hemma är något han tycker alla bör testa på och det viktigaste är att få till degen. Giorgios nästa tips är att hitta ett bra recept och en bra knådteknik.

– Jag tror det är lättare att titta på någon som gör det och härma. Det finns videos på Youtube, säger han.

GELATO. Några år senare var Giorgio pappaledig igen och hittade en till passion, gelaton. När han reser till Italien brukar han köpa hem smaksättningar till glassen. Foto: Privat

När degen är färdig ska den kännas som en silkeslen boll. Hans andra tips är ingredienser med hög kvalité och att krossa tomaterna med händerna istället för i en mixer.

– Om kärnorna i tomaten går sönder blir såsen syrlig istället för söt, säger Giorgio.