NYHETER 2022-01-14 KL. 13:00

I år börjar de nya tågen rulla på Roslagsbanan

Av Anneli Leijel

 I år börjar de nya tågen rulla på Roslagsbanan
Uppmärksamma Vallentunabor har kunnat se de nya tågen på Roslagsbanan när de provkörts. Foto: Roffe Andersson

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, heter det. Under 2022 är det äntligen dags. Då börjar de nya tågen från Schweiz trafikera Roslagsbanan efter att ha testkörts under 2021. Tidpunkten för när det kommer att ske är dock inte bestämt.

- Vi har ännu inte något datum och vi kan inte svara på vilka linjer X15p till en början ska trafikera förrän vi närmar oss trafikstart, eftersom det är kopplat till tidtabellspusslet och planering av tågomlopp, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Kommer de nya tågen ersätta alla tidigare tåg, eller fasas de in successivt?

- När de 22 tågen har levererats kommer det att köras både nya och äldre tåg på banan. Tågen sätts alltså i drift tillsammans med de befintliga tågen och det sker successivt från 2022 fram till och med 2024.

Under 2021 har de nya tågen testkörts för att få trafikgodkännande från Transportstyrelsen. De nya tågen har flera fördelar, jämfört med de gamla. De är både mer moderna och kan gå snabbare än de gamla, med en toppfart på 120 kilometer i timmen.

- Kombinationen av nya tåg och fler dubbelspår gör att det finns förutsättningar för en utökad och jämnare turtäthet än tidigare, berättar Elin Lindström och fortsätter:

- Nya tåg innebär också en mer modern standard och komfort, från den ljusa och luftiga interiören, till eluttag där man kan ladda sin telefon, luftkonditionering, och bättre tillgänglighet för den som använder rullstol eller reser med barnvagn.

Till skillnad från de nuvarande tågen består de nya schweiziska tågen X15p av tre ihopkopplade vagnar som resenären kan röra sig fritt emellan. Varje tåg är utrustat med 43 eluttag för den som vill ladda sin mobil eller dator. Tågen är också särskilt anpassade för svenska vinterförhållanden.

Det är mer än 30 år sedan Roslagsbanan fick nya tåg. De 22 tågen levereras successivt de kommande åren. Varje tåg rymmer 300 passagerare och antalet sittplatser är 162 per tåg. De nya tågen kompletterar den nuvarande vagnparken på 101 vagnar.
Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se