NYHETER 2024-10-10 KL. 09:16

Ing-Marie Elfström (S) lämnar Vallentuna efter 22 år

Av Victoria Sid

Efter 22 år inom politiken i Vallentuna lämnade Ing-Marie Elfström (S) alla sina uppdrag den sista september. Några dagar senare gick flyttlasset till hennes nygamla hemkommun Sundbyberg.

– Man ser hur mycket man har samlat på sig, säger Ing-Marie som känner att hon är på väg hem igen.

Ing-Marie Elfström (S) lämnar Vallentuna efter 22 år
LÄMNAR. Efter 22 år lämnar Ing-Marie politiken i Vallentuna för en flytt till Sundbyberg. Hon kommer sitta kvar som regionpolitiker och vara med i under valrörelsen 2026 men som politiker i Sundbyberg. Foto: Victoria Sid

I lägenheten i Vallentuna står flyttkartonger i hallen. Ing-Marie Elfström, 63, har haft fullt upp med packandet inför hennes och makens flytt till hennes födelseort Sundbyberg. Det blir tredje gången hon bor där.

– Jag har bott här sedan 1997 men jag har aldrig känt mig hemma på riktigt. Det har varit bra, annars hade jag inte bott här så länge men det är inte hemma, hemma, säger hon.

I kommunfullmäktige har Ing-Marie uppfattats som en frispråkig politiker som sagt att vårdpersonal har pissiga löner och att Sverigedemokraterna påminner om en man med mustasch. Uttalandena har väckt reaktioner men för Ing-Marie har striderna varit värda att ta.

– Jag engagerar mig i mycket, säger Ing-Marie som fått ta en del smällar genom åren för hur hon uttryckt sig och att hon tagit plats.

ENGAGEMANG. När Ing-Marie är ute och pratar med väljare brukar hon ofta lyfta hur viktigt det är att engagera sig. Hon tycker kunskapen om hur politik fungerar behöver öka i samhället. Foto: Victoria Sid

– Sen får jag höra i socialnämnden ”men du är så aggressiv” då tänker jag jaha det hade du aldrig sagt till en potent man. Det är jobbigt med kvinnor som säger och tycker saker och tar för sig. Engagerad eller drivande är ord man kan använda men det gör man inte, säger hon.

Hon har tidigare funderat på att lämna politiken bakom sig men att vara engagerad ligger i hennes ådror.

– Det är nog inte bra för mitt blodtryck, säger hon skämtsamt om tanken på att sluta med politiken.

Tillfällighet

Att hon hamnade inom politiken från första början kan låta som en ren tillfällighet. Som busschaufför brukade hon argumentera livligt i lunchrummet. En kollega tipsade om att hon hade passat inom politiken och hon nappade. Trots heltidstjänst och familjeliv har hon suttit som ordförande i för Socialdemokraterna i Vallentuna. När hon var 48 år började hon även plugga till socionom på sidan av allt annat.

HEMMA HEMMA. På väggen i lägenheten sitter gamla fotografier av Sundbyberg. Trots alla år i Vallentuna känner hon sig inte helt hemma i kommunen. Foto: Victoria Sid

– Det är aldrig försent att börja utbilda sig, säger hon och fortsätter:

– Det har varit roligt men slitsamt. Politiker är inget man är från början, man lär sig det. Det är ett jättelångt lärande hela tiden, säger Ing-Marie som tycker att alla bör testa att gå in i politiken.

Ständig opposition

Under hela tiden inom politiken i Vallentuna har hon suttit i opposition. Att få avslag på motioner tillhör vardagen men att tröttna har inte varit ett alternativ, även om hon varit nära, berättar hon skämtsamt. Av de hon fått igenom som politiker är hon lika stolt över alla. I framtiden hoppas hon att motioner som gratis mensskydd i skolorna och en mansjour likt kvinnojouren kan bli verklighet i Vallentuna.

– Jag tror att jag är före min tid. Jag brukar vara det. På något sätt driver jag arbetet som en underdog, säger hon.