NYHETER 2022-11-24 KL. 10:50

Johan Skog (M) om sitt uppdrag som Vallentunas nya kommunalråd

Av Daniel Bergholm

Johan Skog (M) om sitt uppdrag som Vallentunas nya kommunalråd
NY PÅ JOBBET. Johan Skog (M), 32 år, valdes i förra veckan till kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna. Han har varit aktiv politiker i 14 år och har varit engagerad både lokalt och regionalt. Foto: Roffe Andersson

Johan Skog, 32, (M) är nytt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Vallentuna. Han tar över efter Parisa Liljestrand (M) som nyligen blivit vald till Kulturminister i Sveriges regering.

– Jag känner mig väldigt glad och stolt. Det är otroligt hedrande, men jag har också en stor ödmjukhet inför uppdraget, säger Johan Skog (M).

När Ulf Kristersson (M) i regeringsförklaringen i oktober i år presenterade sina ministrar stod det klart att den nya Kulturministern heter Parisa Liljestrand. Hon hade då varit kommunalråd i Vallentuna sedan 2015 och stod som etta på Moderaternas lista i Vallentuna. Där och då väcktes en hel del tankar hos tvåan på listan, Johan Skog.

– Jag visste ingenting. Men då insåg jag att: “Oj, det här kommer förändra saker och ting”, säger han.

Full kalender
På kommunfullmäktige den 14 november fastslogs det att Johan Skog blir ny ordförande i kommunstyrelsen och när vi pratar med honom några dagar senare har det knappt hunnit landa för honom, även om det redan märkts av i hans kalender.

– Det har varit väldigt intensiva dagar och det har smattrats in bokningar av möten. Men det har också varit roligt och i det här uppdraget kommer jag få möjlighet att sätta mig in i många nya områden, säger han.

Vem var den första du ringde till?
– Det var mina föräldrar. De blev väldigt stolta. Men vi har inte firat det ännu utan det får landa lite först och så får det bli tårta vid ett senare tillfälle.

Johan Skog har gått den långa vägen. Från att ha engagerat sig lokalt i det moderata ungdomsförbundet (MUF), till uppdrag i bland annat utbildningsnämnden och som vice ordförande i kulturnämnden. Den senaste mandatperioden har han varit politiker i Region Stockholm samt ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Vallentuna.

– Den trappan har varit otroligt nyttig. Jag skulle säga att jag har en fördel av att jag varit engagerad länge och träffat många funktioner i kommunen tidigare i olika sammanhang, säger han.

Tuffa tider
Som tidigare nummer två på Moderaternas lista i Vallentuna har han haft nära kontakt med Parisa Liljestrand och sett hur hon arbetat under två tuffa mandatperioder med flyktingkrisen 2015 och nu senast en pandemi.

Förutsättningarna för den nya kommunstyrelseordföranden kunde även varit bättre. Med en el-kris, skenande inflation och krig i närområdet, var det en återhållsam Johan Skog som under sitt första tal i KF berättade att “vi sänker ambitionen lite”.

– Vi står inför väldigt tuffa ekonomiska tider och det handlar om att övervintra det här. För att kunna göra satsningar inom exempelvis det sociala området och skolan måste vi sänka de finansiella resultatmålen för en period, säger Johan Skog.

I det osäkra läget som vi nu befinner oss i menar Johan Skog att det också kommer ställas helt nya krav på politiken.

– Man kommer behöva vara mer flexibel och snabbfotad givet omvärldsläget som ständigt förändras. Samtidigt är det viktigt att ha realistiska förväntningar på vad politiken kan åstadkomma, säger han.

Ett självklart ja
Trots att han inte själv eftersträvat rollen som kommunstyrelsens ordförande, påpekar han att det är något som alltid funnits med i bakhuvudet.
– Det var inte så här jag såg framför mig de kommande fyra åren. Men jag har alltid resonerat som så att skulle jag få frågan att bli KSO, är det ett uppdrag jag absolut skulle tacka ja till, säger han.

Han har redan insett att det inte kommer vara några 40-timmars veckor framöver, men det tror han inte kommer vara ett problem då han ser sig själv som en ”arbetsmyra”. Något som däremot blir en utmaning är att den nya rollen spänner sig över stora områden.

– Det är många delar som jag inte arbetat med tidigare. Min bakgrund är inom skolan och kultur, så det blir många nya områden att sätta sig in i. Inför den uppgiften känner jag mig ödmjuk, säger Johan Skog.

Är det något specifikt du tänker på?
– Det är kanske främst plan- och miljöfrågorna och inom socialförvaltningen. Där måste jag hugga tag direkt då det är tunga och otroligt viktiga frågor.

Tidigare har han jobbat på Riksgälden som analytiker och med krishantering av banker. Den tjänsten är något han fått släppa med väldigt kort framförhållning. Han blev tjänstledig från och med tisdagen den 15 november och kommer framöver helt att fokusera på politiken.

– Det kommer vara en stor omställning i mitt liv. Men samhällsengagemanget och chansen att få vara med och påverka Vallentuna, det är den största drivkraften för mig, säger han.

Utöver att hans eget liv kommer få en del förändringar med “mindre skönlitteratur och mer handlingar” påpekar han att det övergripande arbetet i Vallentuna inte förändras. Tanken är också att Alliansen ska fortsätta driva Vallentunas politik en mandatperiod till.

– Jag ser ingen anledning att ändra på den konstellationen. Det kommer vara “business as usual”, och att fortsätta med den långsiktiga planeringen för att Vallentuna ska kunna växa ytterligare, säger Johan Skog avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se