NYHETER 2023-09-28 KL. 10:22

Jon Eimre: ”Det blir en blues-höst”

Av Daniel Bergholm

Jon Eimre: ”Det blir en blues-höst”
SATSAR. Vallentuna bluesförening har funnits sedan 2019. Inför hösten siktar man på att ta nästa steg i utvecklingen där man planerar att genomföra en blueskväll i månaden. På bild fr. vänster: Mikael Kerslow och Jon Eimre. Foto: Roffe Andersson

Scenfredagar och blueskvällar på Vallentuna bowling. Under hösten kommer Vallentuna Bluesförening anordna fler aktiviteter än någonsin för att främja det bluesintresse som börjat ta fart i kommunen.

Vallentuna Bluesförening startades 2019 och har sedan dess på olika sätt försökt etablera bluesmusiken i Vallentuna. Vallentunabon Jon Eimre är en av grundarna och är idag vice ordförande i föreningen. Han berättar att föreningen på slutet fått vind i seglen.

– Det går väldigt bra, både medlemsmässigt och ekonomiskt. I höst siktar vi därför på att det ska bli mer blues än någonsin, säger han.

Testat sig fram

Under de år som föreningen funnits har man enligt Jon testat sig fram en del för att komma fram till vad som fungerar i Vallentuna. Det har varit en tålamodsprövande process som gått en del upp och ner.

– I början kunde det komma 100 besökare vid ett tillfälle och 20 vid nästa. Men nu känner vi att vi börjat hitta rätt. Där har vi förbättrat vår marknadsföring och har ett inkört koncept som folk känner igen, säger Jon Eimre.

Scenfredagen i Kulturhuset har enligt Jon Eimre blivit etablerad. Vårens spelningar lockade hundratals besökare och under hösten har man tre nya fredagar inplanerade.

Den första blir den 29 september med bandet ”The Blue Benders”, som beskrivs som det ”mest talangfulla bandet på många år”.

– Det ser vi jättemycket fram emot. Utöver det kommer vi ha ”Blues Jamboree”, något vi kört tidigare där flera band uppträder efter varandra och den sista fredagen spelar ”Fredrik och Puritanerna”, säger han.

Samarbete med bowlingen

Utöver det siktar man under hösten på att öka aktiviteten ytterligare, med målet att få till en blueskväll i månaden. Därför har man nu etablerat ett samarbete med Vallentuna bowling.

– De har en perfekt lokal för blues. Vi testade en kväll där redan för någon vecka sedan, och då var inte en stol ledig i publiken. Tanken är att köra en lördagskväll i månaden, den månaden det inte är scenfredagar, säger Jon Eimre.

Trots att mycket jobb gjorts för att nå dit de är idag, finns det enligt Jon Eimre fortfarande stor utvecklingspotential. Föreningens medlemmar har idag en hög medelålder och där vill de börja nå en yngre och lokal målgrupp.

– Vi vill främst att unga jazz- och bluesmusiker i Vallentuna ska höra av sig. Framför allt till bowlingkvällarna där vi vill att lokala band ska spela. Det är dags att det yngre gardet reser sig upp och säger: ”här är vi, det är vår tur nu”. Vi sätter upp en ”wanted”-affisch!

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se