NYHETER 2023-12-07 KL. 09:20

Julmarknaderna tar över Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Första advent har passerat, och julen närmar sig med stormsteg. Vad passar då bättre än att besöka de traditionsenliga julmarknaderna runt om i Vallentuna? Utställare, brända mandlar, gårdsproducerad mat och tomten är bara en del av utbudet som kommer finnas att ta del av.

Julmarknaderna tar över Vallentuna
JULKÄNSLA. Förra året bjöd Vallentunaborna på dans under julmarknaden i Vallentuna centrum. Snart är det dags igen. Foto: Roffe Andersson

Julmarknader utgör ett av de mer klassiska inslagen i juluppladdningen varje år. Vissa har säkert redan hunnit besöka sin första marknad, men det finns fortfarande många kvar. Och du behöver inte åka långt för att uppleva dem.

Från och med nu och fram till jul kommer Frösunda, Kårsta-Ekskogen, Brottby och Vallentuna centrum var och en arrangera sina egna julmarknader. Många sker redan till helgen med en intensiv lördag.

Schemat ser ut som följer:

Kårsta-Ekskogen

Lördagen den 9 december blir det julmarknad i Kårsta. Sedan 2016 har julmarknad/loppis hållits på Kårsta-Ekskogens bygdegård, och i år är det dags igen. Besökare kommer kunna ta del av många lokala utställare där du bland annat kan hitta Kårsta-oljan. På plats erbjuds även fika med glögg och lussebullar och evenemanget pågår mellan klockan 11–14:30.

Frösunda

Frösunda hembygdsförening håller sin årliga julmarknad, med rötter från 70-talet, lördagen den 9 december mellan klockan 13–15. Aktiviteterna inkluderar försäljning av den kända Frösunda-senapen, stickat, lotterier, fika med glögg och uppträdande av Frösunda spelmanslag. Tomten inviger marknaden med häst och vagn, och dagen avslutas med lucia och musik i kyrkan.

Brottby

Också lördagen den 9 december blir det julmarknad i Brottby. Morsta gård återupplivar en tradition som tidigare pågick i 25 år. Sedan 2020 har ridklubben Rid Med Driv arbetat för att återuppliva julmarknaden, och nu är det äntligen dags. Mellan klockan 11–15 kommer ett 30-tal utställare sälja hembakat, brända mandlar, julbockar och hästprylar. Det erbjuds även ponnyridning, tomten är på plats samt fiskdamm. Vid 14:45 avslutas julmarknaden med ett luciatåg.

Vallentuna centrum

För nittonde gången anordnas en julmarknad i Vallentuna centrum. Den 17 december mellan klockan 11–15 kan du strosa mellan juliga marknadsstånd, ta del av julklappstips samt köpa gårdsproducerat hantverk, mat och andra godsaker. På plats kommer det även finnas olika lotterier.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se