NYHETER 2024-05-16 KL. 09:36

Kenneth,54, gick från botten till toppen

Av Victoria Sid

Med några jobbiga år i bagaget bestämde sig till slut Vallentunabon Kenneth Ljung, 54, för att vända på livet. Nu studerar han till lastbilsmekaniker och har aldrig mått bättre.

– Ingenting är omöjligt, jag är ett bevis på det. Jag har varit uppe på toppen, nere och vänt och är nu på väg upp mot toppen igen, säger han.

Kenneth,54, gick från botten till toppen
STÖD. Kamraten som Kenneth träffade på parkbänken har blivit som en storebror för honom. "Jag mår väldigt bra i dag. Så här bra har jag inte mått på år och dar.", säger Kenneth. Foto: Roffe Andersson

I Kulturhuset huserar Kenneth vant. Här har han spenderat flera helger i studierummen för att få höga betyg i sina kurser. Men att han skulle hamna i en skolbänk igen trodde han aldrig.

– Jag trodde inte att jag skulle klara av att plugga, säger Kenneth som trodde att han skulle ha problem med inlärningen.

Vända på tillvaron

De senaste åren har varit tuffa. Men en dag bestämde han sig, han måste göra något. Det här kan inte vara allt som livet har att erbjuda. På parkbänken bakom centrumkyrkan fanns det en man med samma gnista till livet som såg något i Kenneth. Han erbjöd honom tak över huvudet i sitt eget hem. Tillsammans har de lyckats vända på tillvaron.

– Jobb är lätt, boende är svårt och då rimmar det lite illa. Om man ska kunna gå till ett jobb måste man ha en bostad.

– Jag vet inte om det var ödet, eller förutbestämt att jag skulle träffa den här kamraten och att vi skulle utveckla en vänskap, säger Kenneth som beskriver sin vän som en storebror.

FÖRÄNDRING. Kenneth Ljung växte upp i Täby med föräldrar och syskon. Genom åren har han testat många branscher och bott utomlands. Foto: Roffe Andersson

Stöttning och vägledning

Hos kamraten fick Kenneth en ny chans och i resan att förändra sina liv hade de varandra. Kenneth började söka jobb och kom i kontakt med kommunens arbetscoacher och arbetsförmedlingens tjänst Rusta och matcha. Det som förändrade allt var kontakten med företaget HelloLilly vars handledare stöttade Kenneth in det sista. En handledare var på honom ordentligt och på en jobbmässa fick Kenneth upp ögonen för bristyrket lastbilsmekaniker. Han hoppade på en yrkesutbildning på 56 veckor med goda möjligheter till jobb efter avslutat praktik.

– Jag kunde ingenting om bilar innan, jag har inte ens körkort. Jag hade ett intresse av att lära mig om motorer men jag hade tänkt mig grästrimmers och sånt. Men det blev lite större grejer än gräsklippare, säger Kenneth och ler stort.

Med sin nyfikenhet har Kenneth hunnit testa många yrken genom livet. Städ, mattläggare, snickare, data, försäljning är bara några av alla branscher. Livet går ut på att lära sig, förklarar han.

– Det är synd att jag inte pluggade till lastbilsmekaniker för 20 år sedan för det är så roligt. Jag mår så bra och jag önskar att andra kunde göra det här.