NYHETER 2024-10-17 KL. 09:15

Kommunalhusflytten: Många tomma lokaler i centrum

Av Anneli Leijel

När Vallentuna kommunkontor i november flyttar till Tellushuset lämnar de 7 000 kvadratmeter tomma lokaler i centrum – men Fastpartner ser det som en möjlighet för utveckling.

Kommunalhusflytten: Många tomma lokaler i centrum

– Vi tittar på vad vi vill göra i de olika fastigheterna. Inget är officiellt ännu, men vi har en process i gång, säger Marie Grönquist, förvaltningschef på Fastpartner som äger större delen av Vallentuna centrum.

Andra sidan järnvägen

Förutom det större kommunhuset töms ytterligare två fastigheter i Vallentuna centrum där de olika förvaltningarna hittills suttit. Alla förvaltningar flyttar över till Tellushuset, vägg i vägg med gymnasiet, förutom kultur- och fritidsförvaltningen som blir kvar i Kulturhuset.

Vilka verksamheter som ska ta över lokalerna efter att Vallentuna kommun flyttat ut är inte klart.

– Vi gör en avvägning mellan kontor, vårdlokaler och eventuellt bostäder. Det kommer behövas flera bostäder när Vallentuna kommun växer, säger förvaltningschef Marie Grönquist.

Någon ansökan om ändring av detaljplanen från exempelvis kontorslokaler till bostäder för viss del av lokalerna, har Fastpartner ännu inte lämnat in till kommunen.

Enligt Boverket kan det ta tid att ändra en detaljplan. Om ingen överklagar detaljplanen vinner den laga kraft tre veckor efter antagandet. Men om detaljplanen överklagas kan det dröja ytterligare sex månader eller längre innan detaljplanen börjar gälla. En mer komplicerad detaljplan tar ofta två till fyra år.

Kommer lokalerna att stå tomma när kommunkontoret flyttat ut?

– Ja, vissa delar kommer att stå tomma, men inte alla delar. Det är naturligt att en viss del blir vakant under en omställningsperiod när det är frågan om en så pass stor yta. Vissa delar kommer att hyras ut först och vissa senare, det är olika för olika lokaler, säger Marie Grönquist.

Ska inte sälja

Hon berättar att man nu tänker till om olika användningsområden för lokalerna på sammanlagt 7 000 kvadratmeter.

Finns det någon tidsplan för helheten, vad det ska bli och när det ska vara uthyrt?

– Vi äger i princip hela Vallentuna centrum och vi har olika planer och tidsperspektiv för våra fastigheter. Vår ambition är att 2025 komma i gång med en ombyggnad i någon av fastigheterna.

Har Fastpartner funderat på att sälja Vallentuna centrum?

– Nej, vi ska inte sälja. Vi är långsiktiga ägare som har ägt centrumet i tio år och tänker fortsätta att göra det. Det är alltid tråkigt när hyresgäster flyttar ut, men vi ser det som en möjlighet för utvecklingen av centrumet som helhet och som en nystart till att kunna göra något ännu bättre än tidigare, säger Marie Grönquist och tillägger:

– Vi har också kommunen med i dialogen. De är måna om att ha ett levande centrum.

Det finns också flera andra lediga lokaler i Vallentuna centrum. Bland annat den lokal som Pressbyrån tidigare hade.

– Vi kommer att ta ett helhetsgrepp om hela den fastigheten och avvaktar med att hyra ut den lokalen, säger Marie Grönquist.