NYHETER 2024-10-17 KL. 09:09

Kommunen duckar frågor från lokalpressen

Av Victoria Sid

I en stor granskning som SVT nyheter tillsammans med Hem & Hyra har gjort framkommer det attVallentuna har problem med så kallade slumvärdar. Men när Vallentuna Nya tar kontakt med kommunen kring ämnet lämnas vi utan svar.

Kommunen duckar frågor från lokalpressen
DUCKAR. I en stor granskning av slumvärdar som SVT och Hem och hyra har gjort har Vallentuna kommun deltagit i en enkät och svarat att problem finns i kommunen. Men ingen på kommunen kan svara på frågor om ämnet. Foto: Victoria Sid

”Vi har dessvärre inget svar att ge dig. Vi har sett att någon inom organisationen har svarat på en enkät på temat men inte vem. Har försökt få hjälp men tyvärr vet vi inte!”, skriver Johanna Harling, kommunikationschef på Vallentuna kommuni ett mejlsvar.

I granskningen kartläggs över 100 hyresvärdar som äger fastigheter där hyresgäster bor med fukt, mögel, avstängd el och ohyra. Bland de 85 kommuner som svarat att de har problem finns Vall-entuna. Men vem som har svarat på enkäten som SVT skickat ut vet inte kommunen.

Stort mörkertal

I början av juli svarade Vallentuna kommun på SVT:s enkät om oseriösa hyresvärdar. I svaren som Vallentuna Nya begärt ut framkommer det att det rör sig om en privat hyresvärd som kommunen känner till men att mörker-talet kan vara stort.

Många vill inte uppge att de har mindre bra boendesituationer utifrån att de är rädda för att förlora sin bostad.

Mejltrådar

I för kommunen kända ärenden har det förekommit oskäliga hyror, renoveringar som bekostats av hyresgäst-en och depositioner som avser orimligt många månader. Det har även funnit orimliga krav vid uppsägningar.

SKYNDSAMT. I interna mejl har tjänstemän uppmanat varandra att svara skyndsamt när SVT frågar frågor. Men ingen kan berätta mer om enkäten när Vallentuna Nya ber om svar. Foto: Victoria Sid

När Vallentuna Nya efter-frågar svar kring kartläggningen av kommunen finns det ingen som kan svara på frågor som hur stort problemet är och vad kommunen gör åt det.

I mejltrådar framkommer det att enkäten besvarats av Socialförvaltningen. Det framkommer även att kommunen vill ge svar till SVT skyndsamt när de efterfrågar förelägganden mot aktuellhyresvärd.

”Och eftersom det är just SVT som ställer frågor så bör det hanteras lite mer skyndsamt”, skriver en kommunanställd i deninterna mejltråden.

För att komma till rätta med problemet kring oseriösahyresvärdar svarar kommun-en att de hade varit bra med olika hjälpmedel. Exempelvis en databas med hyresvärdar för att se om de förekommer i tvister eller hos andra myndigheter. Socialtjänsten hade även önskat mer mandatför insatser att påverka och hantera situationer samt möjligheten att kunna ställa krav på hyresvärdar.