NYHETER 2021-08-26 KL. 08:56

Kommunen lurade på kundkort

Av Daniel

Kommunen lurade på kundkort

MÄRKLIG STÖLD. Socialchefen David Gyllenstråle om att någon handlar på Ica och låter affären skicka räkning till kommunen.
– Vi behöver se över våra våra rutiner.
Foto/skärmdump: PRESSBILD

Privatperson handlade mat och lät kommunen betala notan

En person har kommit över ett kort som används av kommunen och betalat med det för sitt eget privata matinköp.

“Vi har inte haft tillräckligt tydliga rutiner för hur kortet ska bevaras”, skriver David Gyllenstråle, socialchef på Vallentuna Kommun.

Den 4 juni i år drabbades Vallentuna kommun av ett något annorlunda bedrägeri. En person som inte är anställd på kommunen har kommit över kommunens kundkort och drog till med ett inköp på Ica Vallentuna för 476 kronor på kredit.

Kommunen ser bekymmersamt på händelsen och ska nu ta till åtgärder för att se till att inte något liknande ska kunna hända igen.

“Vi har inte haft tillräckligt tydliga rutiner hur kortet skall bevaras. Vi ser mycket allvarligt på det inträffade”, skriver David Gyllenstråle i ett mejl till Vallentuna Nya.

Upptäckten gjordes vid registreringen av leverantörsfakturor från Ica Vallentuna. Där upptäcktes att personen som hade handlat med kortet inte har något med kommunen att göra.

“Då personen hade legitimerat sig kunde vår HR-avdelning konstatera att denna person aldrig har varit anställd hos kommunen”, skriver Socialchefen.

"Behöver se över rutiner”
Fakturan som hamnade på 500 kronor stoppades innan det blev en kostnad för skattebetalarna och enligt Gyllenstråle så är det ICA som får kolla upp detta med sin försäkring.

Efteråt har händelsen polisanmälts och han menar att detta är något som aldrig hänt förut och att det kommer göras en ordentlig genomgång på kommunen kring hanteringen av kortet.

“Vi behöver se över våra rutiner och säkerställa att dessa kort hanteras som en värdehandling och bevaras inlåst”, skriver David Gyllenstråle.

Socialchefen avslutar med att meddela att ännu har ingen person kunnat gripas för stölden men att polisen har fått information om vilken legitimation som använts i samband med köpet.