NYHETER 2023-05-11 KL. 09:30

Kvarnen öppnar upp i sommar

Av Daniel Bergholm

Kvarnen öppnar upp i sommar
ENGAGEMANG. Bertil Johansson och Gudrun Schön Johansson var drivande i att bygga upp kvarnen och fick priset "Årets Vallentunabor" för deras arbete. Foto: Roffe Andersson

Under sommaren kommer Väsby kvarn ha drop-in öppet under nio lördagar mellan klockan 12–14.

Väsby kvarnförening i Vallentuna öppnar upp kvarnen och Vallentunaborna får därmed möjlighet att ta med sig picknickkorgen och kunna gå in och se hur den ser ut idag.

För ett år sedan startades Väsby kvarnförening i Vallentuna och idag har de ett 30-tal medlemmar. Deras främsta syfte är att göra kvarnen tillgänglig för Vallentuna.

– Vi ville inte bara att det skulle vara ett monument i kommunen som är låst och tillbommad utan att alla ska ha möjlighet att ta del av kvarnen, säger Elisabeth Rydström, ordförande i föreningen.

Utställning
Därför har man beslutat att under nio tillfällen, fem innan midsommar och fyra i augusti, hålla öppet och göra kvarnen till en mötesplats. Planen är även att i samarbete med Kultur Vallentuna anordna en utställning som ska finnas inne i kvarnen så snart som möjligt.

– Det är en del i att kunna förmedla historien. Och att vi då också kommer kunna ta emot skolklasser framöver för att föra över den till kommande generationer, så att även de känner att detta är deras kvarn, säger Elisabeth Rydström.

Två av medlemmarna i föreningen är Bertil Johansson och Gudrun Schön Johansson. De har tidigare blivit utnämnda till ”årets Vallentunabor” på grund av deras arbete med att bygga upp kvarnen.

De är också högst delaktiga i att det nu blir ett drop-in under sommaren.

– Direkt när vi satte i gång med att återskapa kvarnen insåg vi att den verkligen är en hjärteangelägenhet för Vallentunaborna. När vi började hade vi ingen finansiering, men tack vare donationer från privatpersoner och företag fick vi ihop tre miljoner. Det är helt otroligt, säger Bertil Johansson.
Efter tre års kämpande hade kvarnen sin invigning 2019. De ser drop-in projektet som ett första steg på vägen mot att kvarnen ska återfå sin forna status.

Kvarnens dag
Det finns även ytterligare planer efter det på att fortsätta med eventen. Den 9 September kommer föreningen att hålla i Kvarnens dag och framöver vill man jobba för att den ska kunna hyras ut och att det ska kunna hållas både utställningar och föreläsningar. Tanken är även att den ska kunna vara öppen på vintern när det finns möjlighet till skridskoåkning på sjön.

– Vi vill att det ska vara en mötesplats för allt möjligt. Den 9 september vill vi återskapa invigningen från 2019 och att det ska finnas folkdans, spelmän, ponnyridning och korvgrillning. Det hoppas vi blir en riktigt fest, säger Gudrun Schön Johansson.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se