NYHETER 2023-09-14 KL. 08:55

Kyrkan stöttar i sorgen

Av Anneli Leijel

Kyrkan stöttar i sorgen
Foto: Anneli Leijel

I alla tider har det varit naturligt för människor att söka sig till kyrkan i svåra stunder.

– Man söker sig till ett heligt rum vid svåra händelser, säger kyrkoherde Anita Ölund.

Direkt i fredags öppnade Vallentuna kyrka upp för den som ville, att komma och tända ett ljus, sitta en stund. Hålla om sina vänner och nära. Kanske be, eller samtala med en präst eller diakon.

– Har rört mig i kyrkan och kapellet de här dagarna och det är väldigt många människor som har kommit, berättar Anita Ölund, när Vallentuna Nya möter henne i församlingshuset Mathiasgården under söndagseftermiddagen.

Sorgearbete tar tid

Anita Ölund är ny kyrkoherde i Vallentuna församling sedan 1 juli. Hon har stor erfarenhet av att möta människor i sorg.

– Att bearbeta sorg kan ta mycket längre tid än vad många föreställer sig, och det kan också komma upp en tid efter själva händelsen. Särskilt för tonåringar brukar det kunna vara så, säger hon.

– Där har vi lärt oss att cirka sex månader efter det som hänt kan de ha behov av en större insats.

Det är bland annat detta som hon och ett antal medarbetare i Vallentuna församling kommer att tala om, när de i slutet av denna vecka träffar personalen på Vittra Vallentuna för att dela med sig av sin kunskap.

– Skolan har tagit kontakt med mig och bett oss komma och då gör vi självklart det, säger Anita Ölund.

När barn möter sorg

Hon berättar att det inom församlingen finns anställda pedagoger med kompetens i hur det är att möta sorg som barn. Ett par pedagoger arbetar med att möta barn och ungdomar i sorg och i ett samarbete mellan flera församlingar i stiftet är det just Vallentuna församling som ansvarar för sorgegrupper för unga, som mist sina föräldrar eller drabbats av annan sorg.

– När vi möter personalen kommer vi att ta med lite material och lite tips som vi kommer att dela med oss av.

Som kyrka är det en självklarhet att öppna upp när sådana här svåra saker sker, som väcker oro och olust hos många, säger Anita Ölund.

– Uppgiften, den svåra, är att vara bra på att finnas till, att vara närvarande. Men vi kan inte ge några svar, för det finns inga svar att ge vid en sådan här händelse. Närvaron i sig är ett svar.

Hur då?

– Genom att vi finns här som kyrka och att vi arbetar på uppdrag av Gud med att stötta i det som är svårt, säger Anita Ölund.

Till de som sörjer vill hon säga:

– Det viktiga är att inte vara rädd för att känna sorg och att sörja.

För den som vill besöka Vallentuna kyrka så är kyrkan alltid öppen dagtid.

Läs om händelsen här

Läs hur skolan ger stöd till elever och lärare

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se