NYHETER 2023-09-14 KL. 08:50

”Det finns stöd att få när man behöver det”, säger rektor Elin Möller

Av Anneli Leijel

”Det finns stöd att få när man behöver det”, säger rektor Elin Möller
SORG. Klockan 10.00 i onsdags, den 13 september, höll hela skolan en tyst minut för att hedra den avlidna eleven. Foto: Uffe Lindeborg

Kort efter att det stod klart att den fruktansvärda händelsen i fredags morse handlade om två av skolans elever, gick Vittra Vallentuna ut med ett meddelande till alla vårdnadshavare och informerade om detta.

Elin Möller, som varit rektor på Vittra Vallentuna i tio år och sedan augusti är rektor på Vittra Sollentuna, kallades in som krisledare för huvudmannen Academedia.

– Det gjordes eftersom jag också känner skolan sedan tidigare, säger Elin Möller.

Den avlidna flickan gick i årskurs sju och hennes bror som skadats svårt går i årskurs fem.

Med kort varsel ställdes alla utvecklingssamtal som skulle hållits på skolan i fredags in. Huvudmannens centrala elevhälsa kom till skolan, för att finnas tillgänglig för kris- och samtalsstöd. Förutom skolans ordinarie kurator fanns skolpsykologer och flera kuratorer på plats under dagen, liksom i måndags när skolan öppnade igen och under hela denna vecka.

– En del av eleverna är nära vänner till flickan och pojken, andra känner dem inte men vet vilka de är. Det är viktigt att fortsätta med rutiner, att vi fortsätter med undervisningen, samtidigt som vi möter upp alla med att lyssna och finnas där för både barn, elever och medarbetare. Vi reagerar alla olika och det är inte minst viktigt att inte bli lämnad ensam som personal, utan att det finns stöd när man behöver det, säger Elin Möller när Vallentuna Nya når henne på telefon i söndags.

Bjudit in kyrkan

Med anledning av händelsen i fredags aktiverades kommunens POSOM, psykiskt och socialt omhändertagande, funktion. Det innebär att samtliga resurser i kommunen samordnas för att hjälpa till att stödja samhället. En del i detta är ett nära samarbete med polis och Svenska kyrkan.

Både Vallentuna kyrka och kapell höll öppet under den gångna helgen och på plats fanns både präster och diakoner för att möta sörjande. Medarbetare från Vittra var också där under lördagen.

– Jag vill verkligen lyfta Vallentuna församling i hur de möter unga människor som måste gå igenom det här. De har varit helt fantastiska, säger Elin Möller.

Hon har bjudit in kyrkan att komma till skolan, träffa personalen och dela med sig om hur man möter barn i sorg. Det sker i slutet av denna vecka. I onsdags, den 13 september, höll hela skolan en tyst minut för att hedra den avlidna eleven.

Läs om händelsen här

Läs hur kyrkan stöttar i sorgen

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se